Afgelopen middag maakte het bestuur van de 3 October Vereeniging het programma van 2007 bekend tijdens een drukbezochte persconferentie in Restaurant de Branderij. (Foto's: Chris de Waard en Emile van Aelst).

Leidens Ontzet in teken van 7

De herdenking en de viering van het beleg en het ontzet van Leiden staan dit jaar in het teken van het getal 7. De 3 October Vereeniging zocht dit jaar naar een helder en duidelijk thema dat makkelijk uitgedragen kan worden. Vorig jaar was het thema ‘Tussen kunst en kitch’. Volgens het bestuur van de vereniging was dat niet altijd even makkelijk uit te dragen en werd het dus ook niet als zodanig herkend door de feestende Leidenaren. De 7 komt in de optocht tot uitdrukking door middel van zeven praalwagens, waarop zaken worden uitgebeeld als ‘Leiden in de 7e hemel’ en ‘de Wolf en de 7 Geitjes’. Ook rijdt er een praalwagen mee vol bruidjes en bruidegommen. Veel mensen gaven elkaar dit jaar op 7-7-7 het ja-woord. Tot slot gunt de 3 October Vereeniging ons aan het eind van de optocht een blik in de toekomst. De laatste groep beeldt het jaar 3007 uit.

Inschrijven Haring en Wittebrood
De festiviteiten beginnen ook dit jaar alweer ver voor de derde oktober. Op 20 september kan iedereen zich bij De Waag inschrijven voor Haring en Wittebrood op 3 oktober. Leden van de 3 October Vereeniging kunnen zich dan ook inschrijven voor de hutspotmaaltijd die op 2 oktober weer wordt gehouden op het Pieterskerkplein.

Oefening Koraal
Woensdag 26 september is het tweede pre-3 oktoberfeestje dit jaar. Dan wordt, voor het eerst in de Hooglandse Kerk, om 19.30 uur de oefenavond gehouden voor de Koraalzang. De oefening heeft de afgelopen jaren zo aan populariteit gewonnen dat de vaste stek bij Concordia aan de Langegracht te klein is geworden.

Internationale Herdenking
Vrijdag 28 september is ingeruimd voor de zeer exclusieve Internationale Herdenking van Leidens Ontzet. Deze bijeenkomst, ook wel bekend als het Haring & Corewyngala, kan alleen worden bezocht op uitnodiging. Vele kopstukken uit het Leidse, regionale en landelijke bedrijfsleven en de politiek ontmoeten elkaar dan in de Pieterskerk waar ze welkom worden geheten door de voorzitter van de Stichting Internationale Herdenking Leidens Ontzet, Menno Smitsloo, die het gala alweer voor de 17e keer organiseert met behulp van een aantal grote sponsoren. Op het programma staan dit jaar onder meer een modeshow van de Nederlandse ontwerpers Addy v.d. Krommenacker, Claes Iversen en Percy Irausquin, een uitvoering van het Leidse Volkslied door Peter Labruyère en een optreden van Belle Perez.

Senioren en gehandicapten
Zaterdag 29 september staat ’s morgens het Groot feest voor verstandelijk gehandicapten op het programma. In de Groenoordhallen treedt dan onder andere Imca Marina op. Dit min of meer besloten feest is exclusief bestemd voor de doelgroep en hun begeleiders. ’s Middags gaat het feest in de Groenoordhallen verder met de Muzikale voorstelling voor Senioren. Hier vormt Willeke Alberti het hoogtepunt. Op vertoon van een seniorenpas is deze middag gratis te bezoeken. Men moet dan wel op maandag 17 september tussen 11.00 en 13.30 uur (alleen voor leden) een kaart afhalen in de hal van het stadhuis. Niet-leden kunnen voor gratis kaarten terecht op dinsdag 18 september van 11.00 tot 13.30 uur.

Voetbal
Op zondag 30 september wordt om 9.45 uur de aftrap gegeven van het traditionele 3 Oktober Haring en Wittebrood Jeugdvoetbaltooernooi bij Docos. ’s Middags wordt er ook weer een prominentenwedstrijd gespeeld. Dit jaar niet met acteurs, die worden steeds duurder, maar met oud-profs. In het restaurant van DZB wordt de hele dag de Hutspot Bridgedrive gespeeld.

3 Oktoberlezing
Ook op zondagmiddag de 3 Oktoberlezing. In het voormalige Kamerlingh Onnes Laboratorium aan de Steenschuur spreken drs. Arent Pol en drs. Bouke Jan van der Veen vanaf 15.00 uur over de Leidse noodmunten zoals die werden geslagen tijdens het beleg van Leiden. Gratis toegangskaarten zijn een uur voor aanvang aan de zaal verkrijgbaar zolang de voorraad strekt. Er zijn 200 kaarten beschikbaar.

Jazz bij de Burcht
Tenslotte is er op zondag vanaf 16.00 uur Jazz bij de Burcht. Tot 20.00 uur kunnen jazzliefhebbers swingen op de muziek van Blood, Sweat & Kiers.

Minikoraal
Voor de 15e keer wordt op de Garenmarkt de Minikoraal gehouden. Zo’n 2500 basisscholieren uit Leiden, Leiderdorp en Voorschoten zullen daar onder leiding van Burgemeester van der Werf de keel schor zingen. Aanvang 13.30 uur. In het nieuwe lied ‘Zeven’ wordt de kruitramp bezongen die Leiden in 1807 trof.

Hutspot en Taptoe
Vanaf dinsdag 2 oktober barst het feest echt los en is het tijd voor de warenmarkt, de kermis, de hutspotmaaltijd en de taptoe. Ook worden die dag de rust- en verpleeghuizen in Leiden bezocht door de partners van de bestuursleden van de 3 October Vereeniging. De Taptoe moet dit jaar het motto ‘lint van licht door Leiden’ meer waarmaken dan ooit tevoren. Niet alleen heeft de 3 October Vereeniging gezorgd voor 5 verlichte ornamenten in de stoet (voor 7 was geen geld), ook worden er ‘Leidse Lichtjes’ verkocht voor slechts 3 euro. Deze knipperende 3 kan aan de kleding worden bevestigd.

Na afloop van de Grote Taptoe is er op de Garenmarkt weer de Pleintaptoe met optredens van verschillende groepen van K&G, Excelcior uit Delft, de Floraband uit Rijnsburg en de Drumfanfare van de Koninklijke Landmacht. Op het Stadhuisplein staan vanaf 21.00 uur verschillende dj’s.

Erepenning
Terwijl buiten iedereen feestviert loopt aan de vooravond van 3 oktober in de Burgerzaal van het stadhuis de spanning op. Elk jaar wordt dan tijdens een plechtige, maar feestelijke bijeenkomst de erepenning van de gemeente Leiden uitgereikt aan een stadsgenoot of groep stadsgenoten die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft/hebben gemaakt voor de Sleutelstad.

Reveille
3 Oktober zelf begint voor de echte Leidenaar al om 7.00 uur met de reveille op het Stadhuisplein, gevolgd door een tocht door het centrum, waarbij de rest van de stad letterlijk zijn of haar bed uit wordt getrommeld. Liefhebbers van Haring en Wittebrood zijn dan allang uit de veren en staan in een enorme rij bij De Waag te wachten op de uitreiking.

Koraal
Om 8.00 uur is het verzamelen in het Van der Werfpark voor de Koraalmuziek. Duizenden Leidenaren laten dan horen dat de oefening op 26 september heeft geholpen om de, soms ingewikkelde, oud-hollandse liederen onder de knie te krijgen. Voor het eerst staan de teksten dit jaar in de vandaag uitgekomen Feestwijzer.

Herdenkingsdienst
De Herdenkingsdienst in de Pieterskerk wordt dit jaar worden voorgegaan door predikant Annemieke Kelder van Diaconaal Centrum De Bakkerij. De herdenkingsdienst begint om 10.00 uur.

Diverse activiteiten
Vanaf 9.30 uur beginnen overal in de stad tal van activiteiten. Poppenkastvoorstellingen, straattheater, kindercircus en het Dare Devil Festival op de Garenmarkt. Ook kan men vanaf 10.00 uur gratis terecht in Stedelijk Museum De Lakenhal voor een dosis Leidse 3 oktoberhistorie. Vanaf 10.00 uur zijn de Vlootschouw en de Nautische Markt te bezoeken bij de Oude Singel en het Kort Galgenwater.

Kruitramp
In het Van der Werfpark vindt dit jaar een nieuw evenement plaats. Een Napoleontische groep speelt daar de tijd na de kruitramp van 1807 na. Compleet met Lotus-slachtoffers. Om de hoek, op het Rapenburg, rijden de oud-profrenners hun rondjes en op de Steenschuur wordt ook dit jaar weer polsstok gesprongen.

Optocht
Ook in de Grote Optocht komt de kruitramp terug. Met 1807 wordt de optocht geopend. Hoewel de 3 October Vereeniging heeft aangekondigd dat de optocht dit jaar compacter zal zijn dan voorheen, bestaat de kans dus dat hij begint met een gat.

Vuurwerk
De viering van Leidens Ontzet wordt zoals elk jaar om 23.30 uur afgesloten met het vuurwerk bij het Ankerplantsoen.

Leiden 3 Oktober 2007


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×