Organisator Menno Smitsloo temidden van de sponsoren die het jaarlijkse gala mogelijk maken. (Foto: Chris de Waard).

Mogelijk laatste Internationale Herdenking Leidens Ontzet

Afgelopen vrijdagavond vond in een afgeladen Pieterskerk mogelijk de laatste Internationale herdenking van Leidens Ontzet plaats. Organisator Menno Smitsloo heeft zelfs lange tijd getwijfeld of het gala dit jaar nog wel moest plaatsvinden. Oorzaak van de twijfel is ondermeer de gemeente Leiden die zich steeds minder met het gala afficheert.

Tot in de jaren 90 stuurde de gemeente jaarlijks Haring en Corenwijn naar onder meer ambassades. Ook werd door de gemeente een deel van de uitnodigingen verzonden, waardoor het gala veel hoge buitenlandse gasten uit de binnen- en buitenlandse politiek mocht verwelkomen. Van dat enthousiasme is niet veel meer over met als dieptepunt voor de organisatie het feit dat de gemeente zich nu ook heeft teruggetrokken als sponsor. Voor het geld hoefde de gemeente het niet te laten, naar verluidt werd jaarlijks een paar duizend euro in deze vorm van Leiden promotie gestoken. De organiserende stichting zit overigens niet om het geld van de gemeente te springen. Het gala kost jaarlijks ruim drie ton, geld dat bijeen wordt gebracht door een aantal grote sponsoren. Veelal grote bedrijven uit Leiden en de regio, waaronder de Rabobank, Dutch Space, Dura Vermeer en Jacobs Engeneering. De signaalfunctie die uitgaat van het terugtrekken van de gemeente zit Smitsloo wel dwars: “Er is weinig internationaals meer aan het gala, we kunnen het beter de nationale herdenking gaan noemen. Maar het niveau was er gelukkig niet minder om. je kan gerust zeggen dat er ook nu weer één van de meest hoogstaande topmanifestaties van Nederland is neergezet”.

Burgemeester Lenferink was als één van de weinigen uit de Leidse gemeentepolitiek wel aanwezig. Zijn wethouders waren wel door Smitsloo uitgenodigd, maar stuurden collectief de uitnodigingen retour. Daar snapt Smitsloo niks van: “Met het gehalte gasten kan je je geen beter evenement in de Leidse regio voorstellen om te netwerken. Dat zelfs wethouder Van As (Economische Zaken) het dan laat afweten is echt een gemiste kans”. Lenferink was er overigens niet als burgemeester, maar als persoonlijke gast van Smitsloo. De ambtsketting hield hij dan ook (letterlijk) in de zak. Wel sprak hij de aanwezigen aan het begin van de avond toe, maar die toespraak viel niet echt in goede aarde bij de organisatie. In plaats van het jaarlijkse welkom in het Nederlands en het Engels beperkte hij zich tot een reclamepraatje voor de Pieterskerk, waarvan hij kerkvoogd is. Hij riep de aanwezigen op hun naam in een raam van de Pieterskerk te laten graveren. De opbrengst, 25 euro per letter, is voor de restauratie van de kerk, waarvoor nog zo’n twee miljoen nodig is. Ook Lenferink zelf toonde zich achteraf niet heel gelukkig: “We hadden dat beter moeten afstemmen”, iets waar Smitsloo het van harte mee eens was. Lenferink bevond zich dan ook in een lastige positie. Hij besloot met zijn college om het gala niet meer te ondersteunen, maar moest vervolgens wel aantreden, omdat de gasten dat min of meer van hem verwachtten.

Hoewel deze 17e editie van het gala zeker een succes genoemd kon worden, ligt bij Smitsloo de vraag of het niet mooi is geweest nu echt op tafel. Of er een 18e gala komt is dan ook allerminst zeker. “Ik weet het echt nog niet, en ik ben normaal toch geen twijfelaar,” aldus Smitsloo die na afloop van het gala toch weer wat enthousiaster is over een vervolg. “Dit gala is bijzonder, dat gooi je ook niet zomaar weg. Zeker als je nu alle reacties weer hoort. Ook het feit dat twee gerenomeerde instituten als Kone Liften en Zorg en Zekerheid dit jaar tot ons gezelschap zijn toegetreden, geeft  weer moed om door te gaan”. De kans dat een eventueel volgend gala opnieuw in de Pieterskerk wordt gehouden is er na gisteren niet groter op geworden. Smitsloo: “We hebben al een andere locatie die nieuwe uitdagingen biedt op het oog.”

Leiden 3 Oktober 2007


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×