Verkeerssituatie Morsweg verder verslechterd

Er kan altijd nog meer bij! Kennelijk omdat de Morsweg toch al behoort tot de vuilste staten van Leiden maakt een vrachtautootje meer of minder ook niet meer uit. Omwonenden van de Morsweg zijn het spuugzat dat deze belangrijke verkeersader voor alle werkzaamheden aan de weg elders in Leiden als afvoerputje wordt gebruikt. Nu vrachtwagens de bocht in de Dullaertweg niet meer kunnen nemen en er plotseling op drukke momenten ’verkeersregelaars’ zijn verschenen op het kruispunt van de Haagweg en de Rijnzichtbrug is de boot bij de omwonenden helemaal aan. Steeds vaker staat het verkeer op de Morsweg muurvast.

Petra Hoogeveen, zelf woonachtig aan de Morsweg ziet de toegenomen verkeersdruk op haar Morsweg met lede ogen aan: “Het is mij opgevallen dat er verkeersregelaars bij de spoorlijn Leiden-Utrecht staan, dus bij dat beroemde kruispunt Haagweg- Morsweg. Wethouder Steegh heeft op verzoek van de bewoners rond de Morsweg laten Weten, nota bene op ons verzoek dat er geen politieagenten geplaatst kunnen worden, omdat de luchtkwaliteit te slecht is Daar waagt hij zijn mensen niet aan. Op de Plesmanlaan richting binnenstad staat een bord: vrachtverkeer richting centrum kan niet door de Stationstunnel. Dit bord staat vlak voor de verkeerslichten bij de benzinepomp, dus, ja hoor via de Morsweg maar weer. Hoe steek je je kop in het zand en laat je de bewoners van en rond de Morsweg verrekken. De verkeersregelaars staan toch ook in de zelfde slechte luchtkwaliteit of niet soms? Of zijn dit geen mensen? En de direct omwonenden dan?” Stel eerst die verkeerslichten op het kruispunt van de Haagweg eens beter af en laat verkeer dat van de Morsweg komt sneller passeren. Dat is nog schoner voor de lucht ook.”

Volgens een persvoorlichter van de Gemeente Leiden kan de politie niet steeds zoveel mensen vrijmaken om de situatie ter plekke te regelen. Daarnaast heeft verkeerswethouder John Steegh inderdaad wat problemen met de luchtkwaliteit op het kruispunt. Hij wil daar niet dagelijks politieagenten aan blootstellen. Nu worden er onder andere Gemeentelijk opsporingsambtenaren (GOA’s) ingezet om de verkeersafwikkeling te bespoedigen. Daarnaast is een bedrijf ingehuurd dat verkeersregelaars aanlevert. Dat zijn mensen die daartoe een speciale training hebben genoten. Hun positie is dezelfde als een gewoon agent. Als je een aanwijzing van zo’n verkeersregelaar niet opvolgt ben je in overtreding en pleeg je net zo goed een misdrijf als wanneer een politieagent dat zou doen. Ze hebben precies dezelfde bevoegdheden als de politie, aldus de woordvoerder van de gemeente.

Volgens Chris Verplancke van Stadsparkeerplan staan de verkeersregelaars daar op verzoek van Connexxion om bussen geen vertraging te laten oplopen. Regelmatig staan er lange rijen auto’s van mensen die net geparkeerd hebben op het Haagwegparkeerterrein die er maar met veel moeite weer van afkomen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×