Het Leidse college verkeert in een crisis nu 17 oktober met rasse schreden nadert. Voor die tijd moet moet de gemeente bij de provincie voor elkaar zien te krijgen dat er geen RGL door Leiden komt. De kans dat dat lukt is nihil. In elk geval de SP heeft steeds gezegd dat niet mee te zullen maken. Als die partij niet buigt, dan barst het college. (Foto: Leiden.nl).

Crisis in coalitie over RGL

De Leidse coalitie dreigt te breken op de RijnGouwelijn. Leiden kan alleen voorkomen dat de RGL over de Breestraat komt, door een ander tracé voor te stellen. De vier coalitiefracties (ChristenUnie, GroenLinks, SP en PvdA) hebben vandaag crisisberaad gehouden. In een opmerkelijk kort persbericht stellen ze dat het college door mag gaan met de onderhandelingen. Jan-Jaap de Haan (CDA) is daarover duidelijk: ‘Als de wethouder mag onderhandelen, betekent dat in feite dat de coalitie het tracé over de Hooigracht/Langegracht wel een optie vindt.’

Het Leidse college lijkt het tracé over de Hooigracht / Langegracht te willen aanvaarden. PvdA en GroenLinks zijn oorspronkelijk vóór de RijnGouwelijn en kunnen zich vinden in dit plan. Julian van der Kraats van de SP verklaarde echter dat dit geen recht doet aan de uitslag van het referendum. In een kort persbericht verklaarden de coalitiefracties dat het college in onderhandeling moet blijven met de Provincie. “Het eindresultaat wordt vervolgens door de vier fracties gewogen.”

Jan-Jaap de Haan (CDA) vindt het opvallend dat de onderhandelingen doorgaan: “Als de wethouder mag onderhandelen, heeft hij daarvoor de steun van de coalitie nodig. Blijkbaar willen ze wel nadenken over een ander tracé.” Hij is van mening dat ChristenUnie en SP nu niet moeten gaan draaien, maar vreest dat dit al gebeurd is.

Guido Terpstra (ChristenUnie) ontkent dit: “Een ander tracé doet zeker niet zondermeer recht aan de uitslag van het referendum. Als de RijnGouwelijn over de Hooigracht moet, voorzie ik heel wat problemen. In dit stadium is het allemaal nog koffiedik kijken.” Ook Julian van der Kraats (SP) is duidelijk. “Wij vinden dat dit niet past in de referendumuitslag.”

SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen wil helemaal niets zeggen. “Ik sta bij de tomatenafdeling en heb verder niets te melden. Bel Guido Terpstra (CU) maar, klik.” Terpstra is door de partijen aangewezen als woordvoerder over de crisis. Volgens Jan-Jaap de Haan (CDA) nóg zo’n teken dat er nu echt veel aan de hand is: “hoe groter de crisis, hoe korter het persbericht.”

Paul van Meenen, de fractievoorzitter van D66 zit al helemaal in zijn rol. Hij beantwoordt zijn mobieltje jolig: “Met de formateur.” Volgens Van Meenen kan het niet anders of de dagen van het college zijn nu echt geteld. “Het is aftellen tot 17 oktober.” Op die dag neemt de provincie definitief het besluit om de RGL door Leiden aan te leggen. Met of zonder medewerking van de gemeente Leiden.

Burgemeester Lenferink, een verklaard voorstander van het Hooigracht/Langegracht alternatief hult zich nu in stilzwijgen. Enkele maanden geleden was de burgemeester nog persoonlijk voor dat tracé aan het lobbyen bij de verschillende gemeenteraadsfracties. In reactie daarop zei SP-raadslid Julian van der Kraats toen al dat de SP daar nooit mee akkoord zou gaan. Vanmiddag wilde Lenferink geen commentaar geven: “Ik ben niet bij de besprekingen geweest, het college gaat er nu eerst zelf over praten”.

Leiden RijnGouwelijn


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×