Chaos rond AZC compleet

Het onderzoek naar de locatie voor het asielzoekerscentrum moet over. Dat vindt de meerderheid van de gemeenteraad. In een gezamenlijke vergadering van de commissies Ruimte en Bereikbaarheid en Onderwijs en Samenleving stemden CDA, D66, Leefbaar Leiden, GroenLinks en Stadspartij Leiden Ontzet voor een nieuw onderzoek. Maar dat betekent niet automatisch dat de locatie in Roomburg van de baan is. De commissies mochten alleen advies uitbrengen en het college bepaalt zelf of dat advies wordt opgevolgd. Nu de SP is opgestapt, kan het college echter niet zulke ingrijpende besluiten nemen omdat het niet de meerderheid van de raad vertegenwoordigt.

Er waren veel bewoners van Roomburg naar de vergadering gekomen. Tien insprekers vertelden nogmaals dat de locatie voor het AZC niet goed is gekozen. De onzorgvuldigheid van de gemeente werd telkens opnieuw naar voren gebracht. Zo was de bouwaanvraag incompleet, is de bewonersbrief niet naar toekomstige bewoners gestuurd, staat een onjuist plaatje van het voorstel op internet en mag het bouwplan niet tussentijds worden aangepast.Dat het AZC gebruikt wordt om geld voor het park te verdienen, leverde sommigen ‘een vieze smaak’ op.

Nieuweroord

Daarnaast is onduidelijk waarom Nieuweroord niet meer gebruikt kan worden. ‘Eerst moet het AZC naar Roomburg, omdat daar het snelst gebouwd kan worden. Maar de spoed is onterecht, want nu is Nieuweroord weer brandveilig verklaard,’ aldus wijkvoorzitter Pim Holtz. Ook denkt hij dat de benodigde Monumentenvergunning kan worden afgewezen, omdat er eerder ook geen weg mocht worden aangelegd op deze locatie.

Noodzaak

De noodzaak van een AZC is niet aangetoond, vinden omwonenden en sommige partijen. Het COA sluit veel centra omdat er minder asielzoekers naar Nederland komen. Om de gebouwen vol te krijgen, is het COA van plan om bijvoorbeeld kansloze Antilliaanse jongeren op te vangen. ‘Wie bepaalt straks welke mensen er in het AZC in Roomburg komen wonen?’ vroeg een inspreker zich af. ‘Het is vreemd om voor zes miljoen een nieuw AZC te bouwen als er zoveel locaties gesloten worden.’

Park

‘Het gaat er niet om wát er gebouwd wordt, maar dát er gebouwd wordt,’ verklaarden buurtbewoners. ‘Ons is een park beloofd en dat komt er niet. De Vitruviusstraat zou alleen bestemmingsverkeer hebben en wordt nu een drukke doorgangsroute naar het AZC.’

GroenLinks

Tijdens het debat in de commissie waren SLO, Leefbaar Leiden, D66 en CDA direct helder: hier geen AZC. ChristenUnie en SP schaarden zich juist achter de plannen van het college. De PvdA wil wel een nader onderzoek naar de noodzaak van een AZC, maar steunt toch de plannen voor de Besjeslaan. De verrassing van de avond kwam van GroenLinks. Marianne van de Beek verklaarde na veel omhaal dat ook GroenLinks vindt dat het onderzoek over moet. Daarmee haalde GroenLinks zich de woede van de overgebleven coalitiegenoten op de hals.

Hoe verder?

Wat er nu gaat gebeuren is onduidelijk. De raad is al akkoord gegaan met de plaatsing van een AZC op de Besjeslaan. De commissievergadering gisteravond was alleen bedoeld om advies te geven aan het college over de beantwoording van de bezwaren. Maar daarover heeft het college zelf het laatste woord. Wat het extra lastig maakt, is dat het college niet meer voltallig is en niet meer de meerderheid van de raad vertegenwoordigt. Daardoor kan het college niet zomaar vergaande beslissingen nemen.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×