Albert Heijn Kooilaan riskeert megaboete

Omdat het Albert Heijn filiaal aan de Kooilaan het verbod om op zondag open te gaan nog steeds aan zijn laars lapt, dreigt de gemeente Leiden nu een boete op te leggen die kan oplopen tot maar liefst 100.000 euro. Omdat de supermarkt buiten de singels ligt, kan de gemeente slechts 12 dagen per jaar een ontheffing verlenen voor een zondagsopenstelling. In mei van dit jaar constateerde de gemeente dat de AH-vestiging gewoon open bleef op zondag en legde een dwangsom op van 2.500 euro per geconstateerde overtreding. In oktober was al voor 35.000 euro aan dwangsomen opgelegd die Albert Heijn niet heeft betaald.

Omdat betaling uitblijft heeft de gemeente onlangs aangekondigd handhavend op te gaan treden door het opleggen van een zogenaamde ‘last onder dwangsom’ van 20.000 euro per overtreding met een maximum van 100.000 euro. Albert Heijn kreeg een week de tijd om te reageren, maar liet niets van zich horen. Als de supermarkt zich opnieuw niets aantrekt van de sommatie om voortaan de deuren op zondag gesloten te houden, kan die boete later zelfs nog verder oplopen of kan de gemeente de supermarkt sluiten.

Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar maart waren de supermarkten ook buiten de singels gewoon op zondag open. De toenmalige VVD-wethouder Alexander Geertsema van Economische Zaken wilde die situatie legaliseren door heel Leiden tot toeristisch gebied te verklaren. Nu geldt dat alleen voor het gebied binnen de singels. Na de verkiezingen draaide het nieuwe College van B&W dat voornemen echter terug. ChristenUnie-wethouder Filip van As, Geertsema’s opvolger, zag niets in zo’n uitbreiding. Een referendumaanvraag over de zondagsopenstelling kreeg begin dit jaar niet voldoende steun van de bevolking.

Leiden Koopzondag


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×