Winkels ook op zondagochtend open

De winkels mogen in heel Leiden voortaan elke zondag open. Op op zondagmorgen als sommige winkeliers mogelijk naar de kerk willen. Een smeekbede van CDA-fractievoorzitter Patrick Meijer aan een meerderheid van de Leidse gemeenteraad om dan in elk geval de zondagochtend uit te sluiten van de openstelling, leidde niet tot een inperking van de zondagsopenstelling. Het leverde hem zelfs het verwijt op van PvdA-raadslid Van Ette dat hij alleen iets wil regelen voor Christenen: “Waarom dan ook niet de winkels dicht op vrijagmiddag en op zaterdag?”

Uiteindelijk stemde een minderheid van CDA, CU, GL en de SP tegen de verruiming. “De liberale vrijheid is liberale dwang geworden,” zo constateerde Meijer teleurgesteld. De uitbreiding van de zondagsopenstelling wordt op verzoek van de SP over twee jaar nog wel geevalueerd.

Een maand geleden koos de raad al uit drie opties die in een enquete ook aan de bevolking waren voorgelegd. Alles bij het oude houden (in het stationsgebied en de binnenstad mogen de winkels elke zondag open), dat gebied uitbreiden naar de hele stad of 12 koopzondagen per jaar in de hele stad. De stad bleek verdeeld. Elke optie kreeg ongeveer evenveel steun. De raad koos met een nipte meerderheid om heel Leiden tot toeristisch gebied te verklaren, waardoor alle winkels in ook buiten het centrum zeven dagen per week open mogen zijn.

Hoewel de Leidenaren via de enquete konden laten weten wat ze van de koopzondagen vinden, geldt dat niet voor de uiteindelijke keuze die de raad maakte. SP-raadslid Louk Rademaker vindt dat dat eigenlijk niet kan. Hij wil dan ook dat er in toekomst alsnog een inspraakprocedure volgt als er gewerkt wordt met meerdere scenario’s. Dat is een werkwijze die de politieke partijen met elkaar hebben afgesproken om de raad meer te kiezen te geven. Rademaker: “We ontnemen de burgers nu de kans om bezwaar te maken.” Ook wil de SP dat de uitbreiding voor de verkiezingen in 2014 worden geevalueerd, zodat de koopzondagen onderdeel kunnen worden van de verkiezingscampagnes.

Dat Leiden de koopzondagen ophangt aan het toeristische karakter van Leiden stuit CU-fractievoorzitter Guido Terpstra tegen de borst. Hij kan het niemand uitleggen dat de Merenwijk of de Stevenshof toeristische gebieden zouden zijn. Terpstra vindt dan ook dat de gemeente de wet op de winkeltijden misbruikt. Daarin staat dat winkels alleen in toeristische gebieden op zondag open mogen zijn. Volgens D66-wethouder Strijk (economische zaken) is het voldoende dat er ergens in Leiden een toeristische trekpleister is. Vervolgens kan de gemeenteraad zelf bepalen hoe groot het gebied daar omheen is dat ook toeristisch is. “Meerdere gemeenten doen het zo. We maken een keuze met een goede onderbouwing en dat is ook wat een rechter eventueel zal toetsen,” aldus Strijk.

Terpstra gelooft daar niets van en stelt vor om bij de evaluatie toeristen te gaan tellen in winkelcentrum de Kopermolen in de Merenwijk. “We weten allebei wel wat daar uit gaat komen. Dit heeft niks met toerisme te maken. Kijk ook maar naar de argumenten om het in te voeren. Die gaan allemaal over vrijheden voor ondernemers. Als wij als raad zo met de wet omgaan, wat verwachten we dan van de burgers,” zo vroeg hij zich af. Terpstra laat het er mogelijk niet bij zitten en laat de mogelijkheid open dat hij de ruimere zondagsopenstelling voor vernietiging zal voordragen bij de kroon.

Leiden Koopzondag


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×