Ondernemingsraad HDC vreest voor toekomst Leidsch Dagblad

Dagblad De Gooi- en Eemlander gaat nog dit jaar op in De Telegraaf. Dat plan heeft Frank Volmer, algemeen directeur van Telegraaf Media Nederland (TMN) onlangs ontvouwd. Dat zegt Wim Bank, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de HDC, waar de regionale krant een onderdeel van is op de website Villamedia van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Bank noemt het plan een rampscenario voor de hele HDC, die ook het Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad en Noordhollands Dagblad uitgeeft. Samen met De Gooi- en Eemlander vormen de titels 1 redactie. Als de Gooise krant uit het samenwerkingsverband wordt gehaald, vreest Bank dat de rest ook omvalt. “Zeker omdat de verwachting is dat ook het Leidsch Dagblad snel na de integratie van De Gooi- en Eemlander in De Telegraaf aan de beurt is.” Beide titels halen nu een rendement onder de 15 procent, de ondergrens binnen het Telegraafconcern.

De ondernemingsraad wil samen met de directie van de HDC en de hoofdredactie van de HDC-bladen dat de Telegraaf minder hard van stapel loopt. De werkgroep zou eerst een marktanalyse moeten maken waarbij alle opties nog open liggen en vervolgens met voorstellen moeten komen. Daarbij zouden ook de gevolgen voor de andere titels in beeld moeten worden gebracht. Het is onzeker of de Telegraaf daarmee akkoord gaat. Mochten het Haarlems Dagblad en het Noordhollands Dagblad alleen overblijven, dan vreest Bank dat ook zij niet aan de rendementseis kunnen voldoen en onderwerp van studie worden.

De NVJ kan zich bij monde van Bianca Rootsaert goed voorstellen dat er binnen HDC gedacht wordt aan een exit uit het moederbedrijf om op die manier een betere overlevingskans voor zichzelf te verwerven. Rootsaert denkt daarbij aan de NDC of de Vlaamse Persgroep. Volgens Jan Geert Majoor, hoofdredacteur van de HDC-bladen, is het nog lang niet zo ver: “De Telegraaf heeft net alle dagbladen in één onderdeel samengebracht en er zijn tal van werkgroepen die naar de synergie kijken. Daarbij is nog geen enkel besluit genomen. Sinds De Gooi- en Eemlander bij de Telegraaf is, wordt al gesproken over het invoegen van het Gooise nieuws. Ik vind dat niet zo interessant. Interessanter is wat er nog meer mogelijk is. Daar gaan we naar kijken.”

Leiden Leidsch Dagblad


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×