Burgemeester Lenferink onthulde de nieuwe ambtsketen in september 2008 bij Galerie Zone. (Foto: Ben van Helden).

Nieuwe ambtsketen maken kost maanden (en 8.000 euro)

Als de verloren ambtsketen van de Leidse burgemeester Lenferink niet wordt teruggebracht, is een nieuwe niet zo een-twee-drie gemaakt. Ben van Helden van de gelijknamige Academie voor edelsmeden in Zeist denkt er al gauw drie maanden voor nodig te hebben. Toen de Leidse ambtsketen is 2008 verdween, kreeg hij de opdracht een nieuwe te vervaardigen. “Daar hebben we toen met acht leerlingen aan gewerkt, maar zoveel heb ik er nu niet beschikbaar”, zegt Van Helden desgevraagd tegen Sleutelstad. “Ik denk dat we het nu met z’n tweeën zouden moeten doen”.

Dezelfde keten opnieuw maken is overigens geen probleem. “We hebben alle tekeningen uit 2008 nog”, zegt Van Helden die overigens nog niets van de gemeente Leiden heeft gehoord. Naast een tijdrovende klus is een ambtsketen ook een kostbaar sieraad. Van Helden: “Reken al gauw op een bedrag van 5.000 euro tot 8.000 euro”.

Of de burgemeester bij de nieuwjaarsreceptie begin januari al over een nieuwe ambtsketen kan beschikken, is twijfelachtig. “Dan zouden we echt hulptroepen moeten inschakelen”, zegt Van Helden. “We hebben nog een grote opdracht die in januari klaar moet zijn”. Het gaat daarbij om de Gouden Radioring die op 31 januari wordt uitgereikt aan het beste radioprogramma van Nederland.

Leiden Maatschappij ambtsketen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×