Nieuwe ambtsketen maken kost maanden (en 8.000 euro)

74

Als de verloren ambtsketen van de Leidse burgemeester Lenferink niet wordt teruggebracht, is een nieuwe niet zo een-twee-drie gemaakt. Ben van Helden van de gelijknamige Academie voor edelsmeden in Zeist denkt er al gauw drie maanden voor nodig te hebben. Toen de Leidse ambtsketen is 2008 verdween, kreeg hij de opdracht een nieuwe te vervaardigen. “Daar hebben we toen met acht leerlingen aan gewerkt, maar zoveel heb ik er nu niet beschikbaar”, zegt Van Helden desgevraagd tegen Sleutelstad. “Ik denk dat we het nu met z’n tweeën zouden moeten doen”.

Dezelfde keten opnieuw maken is overigens geen probleem. “We hebben alle tekeningen uit 2008 nog”, zegt Van Helden die overigens nog niets van de gemeente Leiden heeft gehoord. Naast een tijdrovende klus is een ambtsketen ook een kostbaar sieraad. Van Helden: “Reken al gauw op een bedrag van 5.000 euro tot 8.000 euro”.

Of de burgemeester bij de nieuwjaarsreceptie begin januari al over een nieuwe ambtsketen kan beschikken, is twijfelachtig. “Dan zouden we echt hulptroepen moeten inschakelen”, zegt Van Helden. “We hebben nog een grote opdracht die in januari klaar moet zijn”. Het gaat daarbij om de Gouden Radioring die op 31 januari wordt uitgereikt aan het beste radioprogramma van Nederland.

Delen

74 reacties

 1. Anna Landwaart

  Hoe raak je zoiets kwijt!😯Zelf betalen, gelijke regels voor iedereen toch? Of heeft meneer misschien er een goede verzekering voor afgesloten, dat kan ook. 😉😊😛

 2. Ad Vaane

  Doe eens lief tegen onze knuffel burgervader die zo van pedo’s houd en dan veel beloofd en niks doet ja zijn eigen zin toch blijft hij mijn grote vriend he burgemeester. Veel beloven weinig doen maar ja dat is pvda.

  • Tja ja hoe moet ik het zeggen ik ben um kwijt geraakt en tja mijn fout maar ik heb geen €8000,- dus wou wat verzinnen dat ik overvallen was door sinterklaas zijn Pieten maar tja die waren er nog niet. Dus maar gezegd ketting weg , ik betaal het niet ben er gek….. gr.

  • Een Leids burger op

   Als ik het goed begrepen had was de nu verdwenen keten de replica die in 2008 is gemaakt. Het origineel uit 1931 was al in 2008 zoek.Prima om een oproep te doen maar ik het zou mij niet verbazen als die keten niet meer terugkomt. Tot die tijd zal hij het met een touwtje of strop moeten doen. 🙂

  • Ik ben het met iedereen eens dat het extreem dom is, dat dit voor de tweede keer gebeurt. En ik vind ook dat ‘wij’ niet voor de kosten hoeven op te draaien.
   Maar wat u hier zegt, kan echt niet door de beugel.

 3. Linda Den Os-Ouwerkerk

  Dit dus Patrick! En als jij dan je paspoort of andere gemeentelijke documenten kwijt bent/gestolen is, betaal je een nog eens een boete bovenop de vervangende kosten…. Maar he, joh…kan gebeuren toch…twee keer🙈😉

 4. Die zal wel bij iemand thuis liggen en komt na een jaar ineens weer boven water. Is in Leiden wel vaker gebeurd als zogenaamd “geintje”!!

 5. Hoog tijd dat Lenferink eens opstapt. Blijkbaar heeft hij maling aan gemeentelijke (dus onze) eigendommen. En pas na anderhalve maand iets laten weten.

 6. Chris Ooijevaar op

  In het leger waren er vroeger twee manieren van betalen:
  RR = rekening rijk als de dienstplichtig niet schuldig was aan de schade;
  RM = rekening man, juist! Vult u zelf maar in.

 7. Als de tekeningen er nog zijn is het vrij eenvoudig met een 3D printer kan er een van plastic gemaakt worden, is veel goedkoper

 8. Marc Berkheij

  Fijn, weer extra kosten voor de belastingbetaler…. dit wordt uiteraard via de gemeentebelastingen extra binnengeharkt, maar dan een veelvoud van 8000€

 9. Hoe kan je zo iets nou verliezen .Dan ook echt persoonlijk laten betalen en niet bij de burgers halen ,

 10. Wat kost een nieuwe ambtsketen? https://www.bngbank.nl/BG%20Articles/2008-4-Uitgelicht.pdf
  Uit dit artikel van de BNG bank blijkt dat een vervangende keten dus helemaal niet zo duur hoeft te zijn: “Er is een groot aanbod afgedankte ambtsketens van heringedeelde gemeenten. De penning ervan behoeft slechts aan een kant een nieuw wapen.”(…) Hij neemt maar lekker een gebruikte…

 11. Henny Keereweer op

  Het is de eerste keer dat hij m verliest ( of dat de ketting kapot is gegaan).
  De vorige keer is de ambtsketen waarschijnlijk gestolen!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline