Aalmarktproject van de baan

5

De gemeente Leiden en Bouwfonds MAB beëindigen hun samenwerking in het Aalmarktproject. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dat gisteren besloten. De gemeente Leiden en MAB zijn volgens het college in overleg met elkaar tot de conclusie gekomen dat de ontwikkelovereenkomst tussen de beide partijen beëindigd zou moeten worden. Recent is er discussie ontstaan over de oorspronkelijke uitgangspunten en het ambitieniveau. Belangrijkste twistpunt is daarbij het niet aanleggen van de RijnGouweLijn door de Breestraat. Eerder werd ook al de Boommarkt parkeergarage uit de Aalmarktplannen geschrapt. Al met al reden voor MAB om in de realisatieovereenkomst die onlangs op verzoek van de gemeente werd opgesteld, fors rekening te houden met deze wijzigingen. De overeenkomst bleek daardoor voor de gemeente Leiden niet haalbaar meer.

Hoeveel Leiden aan MAB moet betalen om onder de overeeenkomst uit te komen, is nog niet duidelijk. Leiden wil het Aalmarktplan in gewijzigde vorm alsnog (laten) realiseren.

Delen

5 reacties

 1. Het is net of ik dit bericht al veel vaker heb gelezen. Goed beleid betekent: een goed uitgedacht haalbaar plan opstellen, waarbij je rekening houdt met verschillende opties. Nu kost het alleen geld en zie je een deel van de prachtige panden op de Aalmarkt verkrotten. Fouten van vorige colleges? Het heeft geen zin daar steeds op terug te komen, er moet nu iets aan dat stuk van de binnenstad gebeuren. De Haagweg- en Groenoordhalbusjes zijn prima openbaar vervoer naar de Breestraat, ook zonder RGL daar.
  Een nieuwe Groenoordhal zie ik ook nog niet gepland, alleen genoemd. Wel deelden Volendams/Hollandse meisjes tijdens de Lakenfeesten reclamerommel uit: woningen voor hallen. Net alsof het dan leuk wordt dat de Groenoordhallen verdwijnen (voor er ook maar een plan is voor een vervangende voorziening).
  Grom, Floflo is even niet tevreden.

 2. HAHAHA….!!! Nou ja, eigenlijk valt er niets te lachen.
  Het is toch triest dat dit soort projecten gewoon op niets uitlopen. Het is wel typisch Leidsch.

  In andere steden worden dit soort projecten gewoon uitgevoer, wat de stad ten goede komt in allerlei opzichten.
  Maar hier in Leiden zie je altijd mooie plannen (dan begin je al te twijfelen en te denken: Word weer niets), en ja hoor…. Het word inderdaad weer niets. Slaap lekker. De omringende gemeenten krijgen ruimschoots de kans om op hun dooie akkertje een riante voorsprong op te bouwen. Ik woon dus ook alleen nog in Leiden om er te wonen, verder doe ik alles ergens anders.
  En daar heb ik ook geen “Rijn Gouwelijn” voor nodig, want die komt niet eens in de buurt. Leidschenhage, De Boogerd, Zoetermeer…. Allemaal prima met de auto te doen. Als ik al in Leiden “moet” zijn pak ik de fiets uiteraard, maar dat zie ik mensen uit Leidschendam en Zoetermeer bijvoorbeeld niet doen. En die komen ook niet met de “Rijn Gouwelijn”.

  De zoveelste gemiste (lees: verprutste) kans.

  Groetjes,
  Jan

 3. ‘De gemeente Leiden en Bouwfonds MAB beëindigen hun samenwerking in het Aalmarktproject.’

  en dit gebeurt er dus wanneer wensdenken de plaats inneemt van noodzakelijkheid,
  wanneer amateurs beslissingen gaan maken op professioneel nieveau en
  wanneer de lieden die vanuit hun functie geloven in het socialistische dogma van de maakbaarheid van de samenleving gaan bepalen waar het schaarse geld aan uitgegeven gaat worden.

 4. Toedeledokie op

  @marcellus: moet je wel even voor alle compleetheid erbij vermelden dat Ruimtelijke ORdenining 34 jaar lang in de handen van de PvdA is geweest. Klopt het plaatje weer precies he: “maakbaarheid van de samenleving, te hoog ambitieniveau” enzovoorts enzvoorts.

  Nu zit er uiteindelijk eens een andere kleur op die post, en zie wat er gebeurd! De hand gaat op de knip, he he…………

 5. Toedeledoki, jij hebt gelijk als je zegt dat de ruimtelijke ordening de laatste decennie een echt pvda-bolwerk is (geweest?). Echter al die andere politieke partijen hebben de dogma’s van maakbaarheid, regeldrang en het opleggen van beperkingen van harte overgenomen in hun honger naar macht. Zet een cda’er neer op die post en hij gaat precies hetzelfde doen, namelijk wensdenken en het geld van anderen over de balk smijten zonder daar zelf verantwoording over af te hoeven leggen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline