Gemeente opent kringloop-kliklijn

Wethouder Steegh heeft afgelopen avond tekst en uitleg gegeven over zijn optreden rond vermeende misstanden bij kringloopwinkel Het Warenhuis. In augustus vorig jaar ontving hij een mail van een medewerker die misstanden signaleerde en een gesprek wilde over mogelijke verbeteringen. Steegh stuurde de mail door naar directeur Van der Vlugt van het Warenhuis, hoewel de medewerker in de mail te kennen had gegeven geen vertrouwen te hebben in zijn leidinggevenden. Vrijwel alle partijen wilden weten waarom de wethouder de mail desondanks doorstuurde. Steegh gaf aan dat hij de mail niet als ‘noodkreet van een klokkenluider’ heeft gezien. Daarom vond hij het logisch dat hij de mail doorstuurde naar de directeur. “Die gaat immers over operationele zaken, ik als bestuurder niet. Ik heb er geen spijt van, maar als ik had geweten welke ophef het zou veroorzaken had ik het anders gedaan.” Met dit antwoord nam de commissie Bestuur en Leefbaarheid vooralsnog genoegen. Wel wacht men in spanning op de uitslag van een aangekondigd onderzoek naar vermeende misstanden bij Het Warenhuis. Een kliklijn voor (oud-)medewerkers maakt daar deel van uit. Het nummer wordt binnenkort door de gemeente bekendgemaakt.

Het bestuur van de Gevulei, waar de kringloopwinkel onder valt, heeft inmiddels de opdracht voor het onderzoek verstrekt aan recherchebureau Hofman. De komende weken gaat dit bureau steekproefsgewijs gesprekken houden met medewerkers van het kringloopbedrijf. Daaruit moet blijken of er inderdaad malversaties hebben plaatsgevonden en, zo ja, hoe die voortaan voorkomen kunnen worden.

Ook in 2001 waren er al geruchten over misstanden bij de kringloopwinkel. Een onderzoek leverde toen geen strafbare feiten op. Wel werden er destijds al controlemaatregelen genomen om eventuele misstanden te kunnen achterhalen. Zo wordt een deel van de mensen die spullen inlevert, sindsdien nagebeld met de vraag wat ze hebben ingeleverd. Die antwoorden worden dan naast de opgave van de medewerkers gelegd. Dat heeft in een geval tot het ontslag geleid van een medewerker die een klok achterover had gedrukt. Een 100% controle waar D66-raadslid ’t Hart om vroeg is volgens Steegh onmogelijk: “Je kunt niet vijf eierdopjes en een klok gaan administreren. Dan wordt het onbetaalbaar. Ook de accountant geeft al jaren aan dat een echt sluitend controlesysteem economisch niet haalbaar is.”

Dinsdag heeft Bureau Hofman een eerste presentatie gegeven bij Het Warenhuis. Daar is aan het personeel uitgelegd welke procedure gevolgd gaat worden. Volgens Steegh is het personeel blij met het onderzoek, omdat dat hen vrij zal pleiten van alle beschuldigingen. Steegh heeft het particuliere bureau ingeschakeld om dat er te weinig concrete aanwijzingen zijn dat er iets mis is bij Het Warenhuis. Een gesprek met de korpschef van de politie wees uit dat die geen heil zag in een aangifte op basis van de summiere informatie. Als Hofman met bewijzen komt van strafbare feiten, kan de politie alsnog ingeschakeld worden.

Leiden kringloopwinkel


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×