Al jaren ligt het treein aan het Stationsplein er droevig bij. Het gat zelf is door krakers omgetoverd tot camping. Het Leidse kunstenaarscollectief Kunst Uitschot Team (K.U.T.) probeert er nog iets van te maken door met deze kunstuiting op de damwand; een overblijfsel van de 'boekenkast' die oud-wethouder Hillebrand er ooit voor 180.000 euro liet ophangen. Dat doen bleek niet bestand tegen de wind en scheurde enkele malen aan flarden voordat het definitief werd verwijderd. (Foto: Chris de Waard).

Ontwikkeling 'gat' Statonsplein mogelijk pas in 2015

De kans is groot dat Leiden nog vele jaren tegen het ‘Gat van Van de Putte’ bij het station moet aankijken. Nu de Kroon de onteigeningsprocedure die de gemeente had aangespannen naar de prullenbak heeft verwezen, zijn er vier mogelijke scenario’s voor de bouwput. In het gunstigste geval kan de gemeente, of een andere parij met goede bedoelingen, het perceel verwerven als de rechter eind september beslist dat eigenaar Regiobouw het mag veilen. De herontwikkeling zou dan binnen enkele jaren kunnen starten. In het ‘worst case scenario’ kan de gemeente de grond bij verkoop in handen krijgen, omdat de Wet Voorkeurrecht Gemeenten van toepassing is. Dat gaat minstens 15,6 miljoen euro kosten.

De Kroon oordeelde vorige maand dat de gemeente Leiden fouten had gemaakt in de onteigeningsprocedure van het Stationsplein 1-22. Daarop werd er goedkeuring aan die onteigening gehouden. een adviseur van het Ministerie van VROM had de gemeente begin dit jaar al op de fouten gewezen, maar Leiden koos ervoor om de procedure toch door te zetten. Eerder zag de Kroon vormfouten in Haarlem en Bergschenhoek door de vingers en de gemeente gokte erop dat dat nu ook zou gebeuren. Bovendien zou een nieuwe procedure veel tijdverlies opgeleverd hebben.

Om in de toekomst beter beslagen ten ijs te komen gaat de gemeente nu investeren in de versterking van de juridische functies bij de afdeling Vastgoedontwikkeling en Grondzaken. Op centraal gemeentelijk niveau zal een juridische controll functie gerealiseerd worden. Ook zullen bij het voeren van nieuwe onteigeningsprocedures externe autoriteiten worden geraadpleegd. Het college denkt daarbij aan bijvoorbeeld hoogleraren en een tweede gespecialiseerde advocaat op het gebied van onteigening.

Leiden putte


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×