Weer geen onteigening 'Gat van Van der Putte'

De gemeente Leiden kan het perceel Stationsplein 10-22 (het gat van Van der Putte) niet onteigenen. De Kroon geeft in een vrijdag in de Staatscourant gepubliceerd koninklijk besluit geen goedkeuring gegeven aan de onteigening. Volgens de Kroon is het aannemelijk dat de betrokken particuliere partijen in staat worden geacht om de grond zelf te ontwikkelen conform het bestemmingspan. Bovendien heeft de gemeente Leiden in haar publicatie over het voornemen tot onteigening onvoldoende toegelicht wat de toekomstige plannen zijn met het perceel. VVD-wethouder Pieter van Woensel (RO, Binnenstad en Publiekszaken) is teleurgesteld: “Het is een belangrijke plek in de stad, de entree naar de binnenstad vanaf het station. Daarom is het zo belangrijk dat juist op deze plek snel wat moois wordt gebouwd.” Het college van Burgemeester en Wethouders gaat zich beraden over de toekomst van het perceel.

Stationsplein 10-22 ligt al jaren braak na de sloop van een onderwijsgebouw van de Universiteit Leiden. Door de ligging van het perceel aan het Stationsplein doet de bestaande situatie visueel afbreuk aan de entree van de binnenstad van Leiden. Oud-wethouder Hillebrand liet daarom voor 180.000 euro zelfs een doek maken dat ‘het gat’ aan het oog onttrok. Het megadoek bleek echter niet bestand tegen de wind en sneuvelde enkele malen, waarop de gemeente het weer verwijderde.

Enkele jaren geleden is ten behoeve van de bouw van een complex met gemengde functies op basis van het bestemmingsplan een bouwvergunning afgegeven. Na enkele voorbereidende bouwwerkzaamheden is de bouw vervolgens stil komen te liggen. De gemeente wilde via onteigening van de grond ervoor zorgen dat het perceel snel ontwikkeld werd.

Leiden putte


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×