Een compleet verraste Kohlbeck nam de erepenning afgelopen avond in ontvangst. Dat Kohlbeck in het circuit zit waar dergelijke onderscheidingen vallen, bleek wel uit een anekdote die hij in zijn dankwoord vermeldde. "Ik was er van overtuigd te weten wie de penning zou krijgen en had daarom vandaag een enorm boeket bloemen gekocht om vanavond aan diegene te geven." (Foto's: Chris de Waard).

Leidse erepenning voor Ton Kohlbeck

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft donderdagavond de erepenning van de gemeente Leiden toegekend aan Ton Kohlbeck. Kohlbeck is al jaren op een groot aantal maatschappelijke gebieden actief. Hij was leraar en conrector van het Agnes Lyceum in Leiden. Tevens bekleedde hij de functie van raadslid en wethouder van de gemeente Oegstgeest. Via de laatstgenoemde functie werd hij lid van diverse regionale besturen, waaronder het Energie- en Waterbedrijf Rijnland (EWR), de Gevulei, de GGD Zuid-Holland Noord en de Streekmuziekschool Leiden. Daarnaast ontplooide hij o.a. activiteiten in de Stichting Regio Leiden helpt Polen, waarvan hij voorzitter was.

Vanaf 1995 ontwikkelde hij o.a. het project Zijloever, een project waarbij aan buurtbewoners zorg op maat aan huis wordt geleverd. Hij stond aan de wieg van de vorming van de Libertas Leiden, waarin de zorgcentra Zijloever, Rijn en Vliet en De Robijnhof werden ondergebracht. Later traden ook de Lorentzhof en de Leidse Welzijns Organisatie LWO toe tot Libertas Leiden. Recentelijk bracht hij in de culturele sfeer ook nog de bibliotheken Leiden en Leiderdorp, het Leidse Volkshuis, K&O, de Streekmuziekschool Leiden en de Leiderdorpse Muziekschool bijeen in de organisatie BplusC.

Ook heeft Kohlbeck belangrijke verdiensten voor de instandhouding en exploitatie van kasteel Oud Poelgeest en de Pieterskerk Leiden. Van deze laatste kerk is hij sinds 1994 secretaris van het stichtingsbestuur. De bijna 66-jarige Ton Kohlbeck (hij is zondag jarig) is ook een verdienstelijk schaker. Voor zijn vereniging Philidor werd hij dit jaar kampioen bij de senioren in de Leidse competitie.

Leiden 3 Oktober 2008


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×