CDA wil sluiting coffeeshop New Times

9

Het CDA Leiden wil dat het aantal coffeeshops in Leiden wordt teruggebracht van 12 naar 8. Als eerste zou coffeeshop New Times in de Beschuitsteeg de deuren moeten sluiten. Over die coffeeshop lopen al geruime tijd procedures en rechtszaken. In oktober vorig jaar besloot het college om de coffeeshop te legaliseren. De horeca-bestemming van het naastgelegen pand is bij het jongste bestemmingsplan vervallen, maar de gemeente heeft dat tot nu toe niet gehandhaafd. “De gemeente kiest voor de makkelijkste weg,” aldus het CDA. Omwonenden zijn ontevreden en zijn inmiddels een hernieuwde procedure gestart bij de Raad van State.

Wat het CDA betreft, is het besluit van het college een verkeerd signaal geweest. CDA-raadslid Frank van Dijk: “De gemeente heeft een verantwoordelijkheid om duidelijke regels te stellen en die ook te handhaven. Door deze coffeeshop te legaliseren komen woorden en daden niet langer overeen. Wij willen dat het college op dit besluit terugkomt en zich beraadt op stappen om dit soort ‘ongelukjes’ in de toekomst te voorkomen. Het CDA wil inzetten op een substantiële vermindering van het aantal coffeeshops in de stad. Te beginnen bij de Beschuitsteeg.”

Delen

9 reacties

 1. Ja hoor, CDA wil weer eens aan de coffeshops gaan morrelen. Laten we dan ook meteen alle onnodige kerken sluiten, heb namelijk als omwonende danig last van die kerkklokken elke keer.

 2. René Dentener op

  Uitstekend dat het CDA de aandacht vestigt op dit onderwerp. Die smeerlapperij had daar allang weg gemoeten. Legalisatie van de situatie op de Beschuitsteeg staat haaks op hetgeen in het coalitieakkoord 2008-2010 overeengekomen is en waarbij beloofd wordt het aantal coffeeshops in deze gemeente terug te brengen van 12 naar 8. Vreemde handelwijze van ons college om legalisatie nu toch koste wat kost door te willen drijven. De gemeente staat hier zeer zwak en niet alleen juridisch. En wat mij betreft verdwijnt die rotzooi van die coffeeshops maar helemaal uit het binnenstadsgebied. Zulke zaken moet je niet in je centrumgebied willen hebben, aangezien het een bepaald type volk aantrekt dat je liever niet wil hebben rondlopen in een toeristisch stukje Leiden. Er zijn trouwens genoeg gemeenten in Nederland die gewoon een nulbeleid of nulstelsel hanteren. Desnoods biedt een wietboulevard aan de A4 nog wel uitkomst…

 3. René, welk ‘bepaald type volk’ heb je het dan over? Er zijn ook mensen als ik die zo af en toe een jointje willen roken en geen vlieg kwaad doen. Ga als je een keer niets te doen hebt maar eens een uurtje in een coffeshop staan, de klanten zijn echt van jong tot oud, trainingspak tot krijtstreep. Bovendien lijkt mij de overlast van een coffeeshop die van 1600 – 2200 open is vele malen kleiner dan van een gemiddelde kroeg. New Times is daarbij een druk bezochte tent die duidelijk in een bepaalde behoefte voorziet. Met een a4-afhaal locatie gaat eenieder vervolgens juist op de meest toeristische plekjes (parken, pleinen) buiten hangen en blowen, met m.i. meer overlast tot gevolg.

 4. wie o wie op

  @ Mike,,,de kerkklokken gebruiken GEEN geweld en gaan ook niet te keer als een stel idiooten en beroven ook de burgers niet,,,wil nou ook weer niet zeggen dat dat wel bij deze coffie-shop gebeurd maar op zn tijd is het behoorlijk rommelig daar!!! (netjes uitgedrukt).

  wie o wie

 5. Eigen mening op

  René het spijt me, maar ik ben een keurige vrouw van 50+ die af en toe een jointje rookt, om pijn te hanteren en slaap te bevorderen. Je gaat wel heel kort door de bocht! Welke omstanders hebben hier last van, die ene man die daar woont?
  Wat doe jij, heilig boontje? Biertjes/Whisky drinken?

 6. René Dentener op

  Jeetje mevrouw X, wat een vreemde medicatie gebruikt u om de slaap te bevorderen en pijn te bestrijden. Daar zijn toch genoeg andere alternatieven voor waarmee u heel wat betere resultaten kunt bereiken. Ik geloof niet zo in het gebruik van ´medicinale´ wiet. Bent u wel eens bij de pijnpoli geweest op het ziekenhuis? Voor wat betreft uw welgemeende bezorgdheid t.a.v. mijn persoon; whiskey: nee, ik hou niet van sterke drank en bier alleen incidenteel in gezelschap.

  @Mike: leuk verzonnen, maar in krijtstreepkringen komt men doorgaans geen wietgebruikers tegen. Dat zijn ook meestal mensen die 50 uur of meer per week werken en die geen tijd hebben voor die onzin. De overlast bestaat overigens niet slechts uit aantoonbare gedragsverandering van wietgebruikers (agressie, verdwaasd rondlopen, verlies van het shortterm memorygebied in de hersenen), maar ook uit de stankoverlast die de omgeving erdoor ondervindt. De overheid dient dat te ontmoedigen. Zeker in een land waar de kwaliteit van die troep inmiddels zo ´goed´ is dat het verschil met harddrugs aan het vervagen is.

 7. beste rene

   ik heb een eigen bedrijf werk 50 uur per week doe divers vrijwilligers werk en rook ook wel eens en jointje !!

  ik zou als ik jou was niet iedere hoge ambtenaar een euro willen geven die wel eens een jointje rookt  dat zou je een hoop geld kosten !!!

  ik ervaar altijd meer overlast van de malle babe en de ub waar ze op het teras zitten te schreeuwen met hun zatte kop als van de double aa

  bovendien gebruik ik het ook tegen pijn klachten omdat ik slechte ervaringen heb met reguliere middelen waar mijn spieren van verslappen en ik dus niet kan werken met  een jointje  als medicijn kan ik wel werken en hoef jij dus niet mee te betalen aan mijn uitkering !!!:)) dus bekijk het ook eens van een andere zijde

  gr martine

 8. medicinale wiet is alom bekend en wordt veelvuldig gebruikt op medische indicatie..

  Houden zo dus!!

 9. Precies! Laten er geen nieuwe (jonge) gebruikers bijkomen. Ik heb bij veel pubers gezien hoe ze door ‘gebruik’ een puinhoop maakten van hun leven en hun school.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline