Burgemeester Lenferink verwacht dat in Leiden het beleid wordt verruimd voordat de Eerste Kamer zich over de wietwet buigt. (Foto's: Ayman Ghoujal).

Leiden wil grotere voorraden wiet voor coffeeshops gaan gedogen

De overheid moet de randvoorwaarden creëren voor het op controleerbare en legale wijze telen van wiet. Als het aan burgemeester Lenferink ligt, gaat de overheid niet zelf wiet telen. “Zo gezond is dat spul nu ook weer niet.” Voorzitter Jack Stikvoort van de Leidse Vereniging van Cannabis Detaillisten is het van harte met Lenferink eens. Ook omdat niet alle wiet hetzelfde is: “Als je een biertje van Heineken, Grolsch en Jupiler in een vat gooit en zegt hier is uw biertje. Dan smaakt dat biertje toch niet zo lekker dan als je bij je eigen merk blijft.”

Afgelopen dinsdag stemde een krappe meerderheid in de Tweede Kamer voor de zogenaamde ‘wietwet’ van D66. Daarmee is een volgende stap gezet in de regulering van de achterdeur en de tussendeur van de coffeeshops. Binnen het huidige gedoogbeleid mogen die 500 gram handelsvoorraad aanwezig hebben voor de verkoop. Inkopen van wiet en hash kunnen ze niet legaal en ook de zogenaamde stash is nu nog illegaal.

Die geheime opslag van wiet en hash in de onmiddellijke omgeving van de coffeeshop wordt de tussendeur genoemd en  is nodig om de voorraad meerdere keren per dag aan te vullen. 500 Gram is geen realistische hoeveelheid. Dat erkennen ook rechters die de laatste jaren eigenlijk nooit meer straffen opleggen als iemand om die reden voor het hekje moet komen.

Chris de Waard sprak met burgemeester Lenferink over de wietwet en in de studio reageert Jack Stikvoort in gesprek met Nieuws071-presentator Maaren Mulder.

Nu de wet in de Tweede Kamer is aangenomen, is de regulering van wietteelt nog niet geregeld. De Eerste Kamer moet nog instemmen met de wet waarin wordt gesteld dat de overheid in de toekomst zelf gaat telen. Daar is lang niet iedereen voor en de kans lijkt groot dat bij de kabinetsformatie, na de verkiezingen van 15 maart, de legalisering met enkele aanpassingen alsnog kan worden ingevoerd. Daarbij is het waarschijnlijk dat niet de overheid zelf, maar aangewezen telers voor de productie gaan zorgen.

In Leiden wordt momenteel al nagedacht over beleid dat er op is gericht om geen stashes meer op te sporen of daar bewaarde voorraden in beslag te nemen, tenzij de hoeveelheid zo groot is dat er niet meer gesproken kan worden van handelsvoorraad voor de betreffende coffeeshop. “Als het een soort groothandel wordt dan treden we gewoon op,” zegt Lenferink die daarmee vooruit wil lopen op een besluit van de eerste Kamer.

 

Leiden Politiek Coffeeshop


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×