Voorlopig behoren dit soort plantages nog altijd tot het illegale circuit.

Voorlopig geen proef met legale wietteelt in Leiden

Er komt voorlopig geen proef met legale wietteelt in Leiden, dat blijkt uit de antwoorden die het college van burgemeester en wethouders gaf op schriftelijke vragen D66 Leiden. Het college stelt vast dat het binnen de huidige landelijke wetgeving niet mogelijk is een dergelijke proef uit te voeren en wil hier verder geen energie en geld insteken zolang de landelijke wetgeving zich niet leent voor een nieuw cannabisbeleid voor de 11 Leidse coffeeshops.

De D66 stelde de vragen naar aanleiding van een rapport van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Daarin werd het advies gegeven dat er in opmaat naar nieuwe cannabiswetgeving de ruimte moet worden gezocht om lokaal te beginnen met experimenten op het gebied van legalisering.


We spraken met raadslid Timo Gubbens over de schriftelijke vragen die hij namens D66 indiende.

Teleurgesteld
D66-raadslid Timo Gubbens, die de schriftelijke vragen uitwerkte, is enigszins teleurgesteld in de reactie van het college van burgemeester en wethouders. “Wij vinden het teleurstellend dat er geen actieve lobby plaatsvindt richting de landelijke politiek”, aldus Gubbens. “De teelt en het verkoop van cannabis moeten zo snel mogelijk gelegaliseerd en gereguleerd worden.”

Ambtelijke capaciteit
“Het is eigenlijk wel grappig dat de gemeente aan de ene kant zegt dat ze geen ambtelijke capaciteit in willen zetten op dit gebied, terwijl landelijk 25 procent van de politie bezig is met softdrugs-gerelateerde criminaliteit”, merkt Gubbens met gevoel voor ironie op. “Dan denk ik ook bij mijzelf: ‘Waar liggen je prioriteiten eigenlijk?'”

De D66 Leiden laat het er niet bij zitten. Timo Gubbens laat aan Sleutelstad weten dat hij naar aanleiding van deze antwoorden weer een aantal nieuwe schriftelijke vragen zal sturen aan het college.


Jack Stikvoort, voorzitter van de Leidse Vereniging voor Cannabis Detaillisten deelde ook zijn mening over de ideeën van D66 Leiden.

Voorbeeld
In de schriftelijke vragen stelde Timo Gubbens ook voor dat er een kwaliteitskeurmerk zou moeten komen voor wiet die in Leidse coffeeshops wordt verkocht. Jack Stikvoort, van de Leidsche Vereniging van Cannabis Detaillisten, is het hier opvallend genoeg niet mee eens. “In feite zíjn wij dat keurmerk al”, stelt de voorzitter van de overkoepelende coffeeshopvereniging. “We zorgen er al ruim tien jaar voor dat wat er in Leiden verkocht wordt, gewoon goed is. Wij zijn een voorbeeld voor de rest van het land.”

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden Coffeeshop


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×