De gemeente heeft de gesloten garage zaterdag opnieuw verzegeld. (Foto: Gemeente Leiden)

Inval garage Sint Aagtenstraat was al maanden geleden

De inval bij een garage in de Sint Aagtenstraat, waarbij volgens de gemeente Leiden een handelshoeveelheid softdrugs werd aangetroffen, vond al maanden geleden plaats. Dat meldt een van de coffeeshophouders uit de directe omgeving. “Nee, de inval was niet bij mij.”

In de straten rond de opnieuw verzegelde garage zitten maar liefst zeven van de elf coffeeshops die Leiden telt. Coffee & Dreams en Double AA en Paradise aan de Nieuwe Beestenmarkt, De Eerste Kamer in de Steenstraat, Le Palais in de Morsstraat en High Society in de Lange Scheistraat. Een stukje verderop zit ook nog GOA aan de Korte Mare.

LVCD
De handelsvoorraad van een coffeeshop mag niet meer dan vijfhonderd gram zijn. Omdat dat eigenlijk altijd te weinig is om de dag door te komen, wordt er vaak een paar keer per dag nieuwe voorraad aangevoerd. Die ligt dan doorgaand in de directe omgeving opgeslagen. Zo’n opslagplaats wordt een stash genoemd. De garage in de Sint Aagtenstraat was zo’n stash. Dat bevestigt ook het bestuur van de Leidsche Vereniging van Cannabis Detaillisten (LVCD).

Die LVCD is namens alle Leidse coffeeshopeigenaren gesprekspartner voor bijvoorbeeld de gemeente. Toen er een jaar of tien geleden sprake was van een uitsterfbeleid voor coffeeshops in Leiden sprong de vereniging bijvoorbeeld in de bres en pleitte toen al voor een experiment met legale wiet die op industrieterrein Roomburg geteeld zou kunnen worden in zwaar beveiligde panden. Zo ver kwam het nooit en ook werd Leiden ondanks het uitgewerkte plan ‘Wie Teelt’ van toenmalig burgemeester Lenferink niet geselecteerd om mee te doen aan een landelijke proef met legale wiet. Die proef is met veel vertraging onlangs van start gedaan in twee steden.

Achterdeurproblematiek
Over de recente inval in Leiden zegt het LVCD-bestuur op de hoogte te zijn van de bestuurlijke maatregel die door burgemeester Van der Velden is opgelegd op de genoemde locatie in de Sint Aagtenstraat. “Dat is en blijft het gevolg van de achterdeurproblematiek, ondanks de start van de landelijke proef met de gesloten keten waar nu in Tilburg en Breda een start mee is gemaakt.”

“Omdat coffeeshophouders, of gedoogverklaring-houders zoals het in vaktaal heet, gehouden zijn aan alleen legale verkoop aan de voordeur en de achterdeur nog steeds niet is gereguleerd, betekent dat dat de overheid tot op de dag van vandaag situaties in stand blijft houden waarbij ondernemers in de spagaat gehouden worden en geen mogelijkheid hebben om aan dergelijke situaties (de opslag) dan wel maatregelen (de invallen) te ontkomen”, zegt LVCD-voorzitter Jack Stikvoort.

Handel
Dat de gemeente het heeft over een in het pand aangetroffen handelshoeveelheid softdrugs die is bedoeld voor ‘de verkoop en handel in drugs’ begrijpen de coffeeshophouders niet. Stikvoort: “Er staat dat er een voorraad is aangetroffen voor de coffeeshop én de handel. Er wordt door coffeeshophouders, voor zover het bestuur daarvan op de hoogte is, niet gehandeld in voorraden softdrugs.”

112 Sleutelstad Leiden Coffeeshop Inval in stash


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×