Gemeente staakt verkoopprocedure Watertoren

De gemeente Leiden heeft de verkoopprocedure van de Watertoren langs de Hoge Rijndijk stopgezet. Waarom is onduidelijk, het college wil geen commentaar geven. In een brief die de overgebleven kandidaten afgelopen vrijdag kregen geeft de gemeente als reden dat er mogelijk onvolkomenheden in de procedure zijn geweest en dat deze wellicht tekort heeft geschoten. Ook zou zijn gebleken dat ‘de randvoorwaarden niet in overeenstemming zijn met externe factoren’. Een toelichting op deze verhelderende mededeling wil de gemeente niet geven. Raadslid Daan Sloos van Leefbaar Leiden heeft inmiddels schriftelijke vragen over de kwestie gesteld. Hij denkt dat kandidaten door een ambtenaar van de afdeling Bouwen & Wonen aan de kant zijn geschoven ten faveure van een bevriende projectontwikkelaar. Sloos: “Ik denk dat het college daar achter is gekomen en daarom de procedure nu stopzet”. Ook Roel Zaadnoordijk, een van de overgebleven kandidaatkopers, sluit zo’n scenario niet uit: “Ik denk dat ze naar een kandidaat hebben toegewerkt en dat die nu is afgehaakt. Bijvoorbeeld omdat de toren minder waard wordt, nu er een randweg wordt aangelegd.”

Leefbaar Leiden wil nu precies van het college weten waarom de procedure is gestaakt en hoeveel belastinggeld er daardoor is weggegooid. Ook wil hij opheldering over het spreekverbod dat Zaadnoordijk eerder kreeg van twee ambtenaren van Bouwen & Wonen. Zaadnoordijk kreeg na eerdere publicaties en een brief naar raadsleden te horen dat als hij daarmee door zou gaan, hij sowieso geen kandidaat meer zou zijn. Zaadnoordijk: “Ik stond echt met m’n oren te klapperen, zoiets geloof je toch gewoon niet”.

Of en wanneer de gemeente een nieuwe verkoopprocedure start is nog niet bekend.

Leiden watertoren


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×