Vanaf vandaag staat de monumentale watertoren te koop. (Foto: RAP Architectuurcentrum).

Speciale aanbieding: Watertoren in Leiden

De watertoren bij de Hoge Rijndijk staat te koop. De gemeente biedt de monumentale toren te koop aan. Het pand wordt niet zonder meer aan de hoogste bieder verkocht: “De gemeente acht de watertoren van zo’n groot belang voor Leiden dat zij kwalitatieve eisen aan de toekomstige plannen voor de toren stelt. Een van die plannenmakers is Roel Zaadnoordijk die er een hotel met 1 kamer van wil maken. Potentiële kopers kunnen zich tot 23 september 2008 inschrijven,” aldus een woordvoerder. De uit 1908 daterende watertoren is ontworpen door W.C. van Manen. De toren was in gebruik als watervoorraadbuffer (1,2 miljoen liter) en zorgde voor voldoende druk op het Leidse waterleidingnet. Sinds 2002 is de gemeente eigenaar van het rijksmonument. Omdat de gemeente het pand niet gebruikt, biedt zij de toren nu te koop aan.

De verkoop van de 100-jarige toren is vandaag gestart en maakt onderdeel uit van het project ‘Verkoop Gemeentelijk Vastgoed’. De gemeente stoot gemeentelijke panden af die niet meer gebruikt worden. Met de opbrengsten van de verkoop wil de gemeente de ruimtelijke investeringen in Leiden meefinancieren. Potentiële kopers voor de watertoren kunnen zich tot 23 september aanmelden bij Meeùs Makelaars in Leiden. Vervolgens ontvangen zij een informatiepakket met daarin de voorwaarden waaronder te watertoren verkocht zal worden.

Rijksmonument
De watertoren is van grote monumentale waarde. Om de uitstraling van het pand te bewaren en het gebruik ervan te optimaliseren vraagt de gemeente naast een bod op de toren, ook een projectbeschrijving en een schetsplan. De voorkeur gaat uit naar een (gedeeltelijke) openbare bestemming, zodat ook het publiek in de toekomst van de watertoren kan genieten. Omdat het om een rijksmonument gaat, wordt een bouwplan getoetst op de Monumentenwet 1988.

Dit voorjaar organiseerde de gemeente met het Rijnlands Architectuur Platform (RAP) een ideeënwedstrijd. In deze wedstrijd, Waterproef, konden architecten en ontwerpers hun ideeën voor de watertoren presenteren. De inzendingen van de ontwerpwedstrijd zijn te zien op de tentoonstelling Waterproef. De tentoonstelling loopt van 8 augustus tot en met 12 oktober 2008 en is te bezichtigen op vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur in het RAP Architectuurcentrum, Nieuwstraat 33, Leiden. De toegang is vrij.

Leiden watertoren


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×