Gemeente mag panden Vrijplaats ontruimen

12

De gemeente mag de panden aan de Koppenhinksteeg waarin de Vrijplaats huist, ontruimen. Dat is de uitspraak van de rechter in antwoord op het kort geding dat de gemeente tegen de gebruikers van de panden had aangespannen. Zodra de panden leeg zijn, kan projectontwikkelaar Atrium aan de slag met de realisatie van appartementen en winkels. De monumentenvergunning voor de herontwikkeling is al verleend. Zodra deze onherroepelijk is, wordt de bouwvergunning afgegeven. Wethouder Pieter van Woensel is blij met de uitspraak. Hij zegt: “Ik hoop dat deze uitspraak voor de gebruikers het signaal is om de panden van de Vrijplaats Koppenhinksteeg per direct zelf te verlaten. Is dat niet het geval dan worden de panden zo spoedig als mogelijk ontruimd”.

In zijn uitspraak gaf de rechter ook aan dat de gemeente niet met de ontruiming van de panden hoeft te wachten, tot de uitspraak van de Europese Commissie over de eventuele staatssteun die volgens de Vrijplaats verleend zou zijn bij de afsluiting van de koopovereenkomst tussen de gemeente en Atrium.

Delen

12 reacties

 1. Wat een bevooroordeeld zooitje in Den Haag!!
  De rechter maakt hier een hele grote blunder, wat hem zijn kop kan kosten!!
  Europese commissie is stukken hoger dan het gerecht, die beslissing dient dus altijd afgewacht te worden…
  Misschien maar eens tijd om de rechter te vervangen??

 2. Dat gaat toch heel ergens anders over. Of de verkoop nou met of zonder staatssteun is geweest, ontruimen die zooi. Huur maar wat anders net zoals iedereen.

  En die circa honderd vrijwilligers met hun organisaties die op straat dreigen komen te staan die kunnen allemaal mee gaan helpen zoeken naar een nieuwe locatie.

  Ik hoop dat ze morgen nog dat stinkhok leeg trekken!

 3. heel goed, eindelijk! geef mij maar een tribuneplaats bij de ontruiming;) ik hoorde dat de kaarten 10 euro zijn;)

 4. Keurige beslissing van de rechter!
  Dit is ook wat de burgers in Leiden willen!
  Volkomen terecht! Kraken = Diefstal!

 5. Wat een ontzettend trieste dag… Ik vind dit echt heel erg, en een gemis voor heel Nederland. 40 jaar cultuur gaat hier verloren.
  En voor sommige andere reageerders: doe toch niet zo flauw. De gebruikers van de Koppenhinksteeg hebben keer op keer aangegeven dat ze willen legaliseren en dus graag huur willen betalen. De gemeente heeft ze echter in de rug gestoken omdat ze geld ruikt.

 6. Quirijn Loudon van Aerdenne op

  Gelukkig heeft ons soort mensen goede connecties bij de rechterlijke macht. Het is goed dat dit broeinest van vreemde en subversieve culturele activiteiten verdwijnt en dat de subsidiemiljoenen naar een Popcentrum, de Stadsgehoorzaal, Scheltema, de RGL, Huis van de Sport, Centrummanagement en andere leuke dingen gaan. Die kosten wel wat, maar ons soort mensen en onze kinderen hebben ze verdiend. En mooi dat een vriendje van (naam komt later) het pand aan de Koppenhinksteeg van de gemeente Leiden krijgt.

 7. Daar bouwen zij 100 huurwoningen net zoals in de kooi bij albert hein die vrijevesting woningen van 900euro per maand
  Dat is 100x900euro PM =90.000 maal 12 maanden
  is zoeen kleine 1,1 miljoen euro per jaar aan huur
  En dan nog niet meegerekend de winkel die erbij gebouwd worden

  Het is achteraf gezien wel KASSA en dat is niet erg
  Alleen zonden dat een arbeider zoals een bouwvakker tot aan een vuilnisman toe dit niet kunnen betalen
  Dus daar denkelijk ook niet komen te wonen..

 8. Laat de Juppen dat dan gewoon betalen, dan komen er hopelijk wel weer goedkopere woningen voor minder kapitaal krachtige mensen vrij. 😉 .

 9. Quirijn Loudon van Aerdenne op

  100 huurwoningen? U denkt zeker dat er een torenflat komt? Neen hoor, die komt er niet. Het pand is een monument. Er komen enkele fraaie appartementen en een verrassing voor ons soort mensen. Heel mooi dat de wethouder van de VVD het gebouw gratis heeft weggegeven. Goede connecties zijn zó belangrijk in het leven.

Over de auteur

Je bent nu offline