Overdracht vrijplaatspand uitgesteld

Gistermiddag het de Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg (SVK) officieel eigenaar moeten worden het het pand aan de Middelstegracht 36. Op het laatste moment bleek echter dat het geld niet op de rekening van de notaris stond en moest de transactie worden uitgesteld. De SVK koopt het pand voor de boekwaarde van 180.000 euro. Inclusief kosten koper komt dat op zo’n 210.000 euro. Die 30.000 euro aan kosten betaalt de gemeente Leiden, maar er werd verzuimd om het geld over te maken. De overdracht staat nu voor aanstaande dinsdag gepland.

Overigens hoeft de SVK zelf maar 1 euro mee te brengen. De rest wordt in een keer verrekend met huursubsidies voor de Weggeefwinkel en de Fabel van de Illegaal over de komende 20 jaar.

Omwonenden, verenigd in de Mandaatgroep Middelstegracht 36, kwamen gisteren opdraven bij de raadscommissie met het verzoek om aanvullende eisen te stellen aan de verkoop van het pand. Namens de mandaatgroep vroeg bewoner Bastiaan de Koning om een convenant met de buurt om overlast te beperken. Die afspraken zouden een oneindige looptijd moeten krijgen.

Ook de ChristenUnie kwam te elfder ure nog met een motie op de proppen waarin wordt opgeroepen om een serie – op zich niet onredelijke – voorwaarden aan de verkoop te verbinden. Bijvoorbeeld een uitvoeringsovereenkomst waarin wordt geregeld wat de gemeente van de SVK verwacht in ruil voor de subsidie. Ook pleitte CU-fractievorzitter Guido Terpstra voor een anti-speculatiebeding waarin tot in de eeuwigheid wordt geregeld dat de SVK het pand nooit mag verkopen. “We wilden ze immers huisvesting geven, geen kapitaalinjectie”.

Geen enkele partij steunde de voorstellen van de ChristenUnie. Niet omdat ze het er massaal mee oneens waren, maar simpelweg omdat het voorstel veel te laat komt. Alle contractonderhandelingen zijn afgerond en het college wil en kan ze niet meer aanpassen. Wel is er een anti-speculatiebeding opgenomen, maar dat gedlt maar voor een paar jaar. Volgens wethouder Van Woensel kan je zoiets juridisch gezien niet voor altijd vastleggen.

Van Woensel gaf toe dat het bijzonder is dat de gemeente een pand overdraagt aan een instelling. “Maar dit was dan ook een bijzondere situatie. We hebben een deal gesloten, maar die is heel transparant. U heeft alle informatie gehad en er over kunnen meepraten. De tijd dat wethouders pandjes verkochten aan bevriende clubjes ligt ver achter ons”.

Leiden Linkse Kerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×