Omdat de politie geruchten had gehoord dat de manifestatie van de vrijplaats tot problemen zou kunnen leiden, kwamen agenten ook een kijkje nemen. "We verwachten geen echte problemen hoor, daarom zijn we maar met z'n tweeën. Anders had de ME hier wel gestaan". Ook de politie moet kennelijk nog even wennen aan de nieuwe werkelijkheid van een legale vrijplaats. (Foto: Chris de Waard).

Vrijplaats gaat tonnen investeren in Middelstegracht

Het is nog even wennen voor de voormalige gebruikers van de panden aan de Koppenhinksteeg. Ze krijgen een pand. In eigendom nog wel. “Eigendom is diefstal!” wordt er geroepen tijdens de korte manifestatie die de vrijplaats hield voor de deur van de panden waar ze iets meer dan twee jaar geleden door de Mobiele Eenheid uit werden gezet. “Maar dit is collectief eigendom”, verdedigt Marco van Duijn – vrijplaatsmedewerker van het eerste uur -  het feit dat de Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg ja heeft gezegd tegen het aanbod van de gemeente om de panden aan de Middelstegracht voor een zacht prijsje over te nemen. Van de 210.000 euro inclusief kosten koper hoeft er uiteindelijk maar 1 euro daadwerkelijk op tafel te komen.

Daarmee is de vrijplaats er overigens nog niet. De panden aan de Middelstegracht verkeren in slechte staat. Alleen al aan cascoherstel is de SVK zo’n vier ton kwijt schat bestuurslid Reinier Verbeek. Dat geld hoopt de vrijplaats tegen een lage rente te kunnen lenen via een fonds voor maatschappelijke organisaties. “Maar dat potje is nu leeg, dus we moeten wachten tot we weer kunnen inschrijven”, aldus Verbeek die er daarom vanuit gaat dat de officiële opening pas in 2013 zal kunnen plaatsvinden. “Maar we gaan wel al veel eerder aan de slag in de panden hoor”.

Ondertussen wordt er onder de aanwezigen al druk nagedacht over een naam. Op internet heeft de SVK inmiddels wijzer geworden van namen die gekoppeld waren aan straten waar ze uiteindelijk niet terecht konden als koppenhinksteeg.nl en vrouwenkerkhof.nl, gekozen voor vrijplaatsleiden.nl als webadres. Maar het feit dat de vrijplaats in een voormalige conservenfabriek komt inspireert: “Blikopener!” roept iemand. “Nee, dat kan niet, die bestaat al in Delft”, boort een ander het idee de grond in. Andere suggesties hebben vooral te maken met het industriële verleden van het pand. Het tekent in elk geval het enthousiaste van de groep.

Leiden Linkse Kerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×