Duo-raadslid Joost van Breukelen, in het midden met de bruine jas, vindt dat burgemeester Lenferink zijn boekje te buiten is gegaan door gisteren opdracht te geven om het gekraakte pand aan de herengracht te ontruimen zonder een rechterlijke uitspraak af te wachten. (Foto: Chris de Waard).

Stadspartij over ontruiming: "Lenferink speelde eigen rechter"

Duo-raadslid Joost van Breukelen van de Stadspartij Leiden Ontzet (SLO) maakt zich boos over de ontruiming van het gekraakte pand aan de Herengreacht. In een mail aan alle raadsleden roept hij de gemeenteraad op zich uit te spreken over wat hij, net als de krakers, een illegale ontruiming noemt: “Het is niet relevant of je voor of tegen kraken bent. De burgemeester moet zich gewoon aan de wet houden en mag niet voor eigen rechter gaan spelen”. Van Breukelen heeft voorafgaand aan de ontruiming meerdere keren aan de Officier van Dienst (OVD) van de politie gevraagd om een ontruimingsbevel. Dat was er dus niet, maar de ontruiming ging gewoon door. Van Breukelen stelt dat een ontruiming alleen kan als er een door de rechter afgegeven bevel is en vraagt de overige gemeenteraadsleden om zich daar ook over uit te spreken. De verklaring van de politie dat het niet om een ontruiming ging, maar om het oppakken van vandalen wil er bij Van Breukelen niet in.

Van Breukelen wil ook weten wat de ontruiming gekost heeft: “Om 22.45 begon het druk te worden met extra politie, brandweer, ambulances en wat technische auto’s. Om 23.30 kwam er een gigantisch aantal ME’ers aan (de Taptoe Delft zou jaloers zijn geworden) en om 23.45 werden de voordeur van de panden met flink wat zaagapparatuur geopend.”

Leiden De Paradoks


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×