Echtpaar Elkhuizen-Pieterse Koninklijk onderscheiden

Het echtpaar Thea Pieterse en Frank Elkhuizen is door koningin Beatrix benoemd tot Lid in de Orde van Oranje–Nassau. Burgemeester Lenferink reikte de onderscheidingen afgelopen avond uit tijdens een optreden in Hot House, in de Tuinzaal van de Sociëteit De Burcht. Thea en Frank stonden aan de wieg van het Leidse jazzpodium Hot House. Veertig jaar geleden begon Hot House op de zolder van studentenvereniging Augustinus. Het echtpaar heeft in de afgelopen jaren grote verdiensten gehad voor de ontwikkeling van Hot House tot een nationaal en internationaal zeer bekend jazzpodium. Musici – zowel amateurs als professionals – worden op een zeer speciale manier ontvangen en begeleid. Dat leidt er vaak toe dat door hen topprestaties worden geleverd. Hot House bestond in 2009 precies 40 jaar. De twee zijn ook volop bezig met het regelen van subsidies. Niet alleen voor Hot House maar voor veel kleine podia. Het echtpaar vervult voor hen een voortrekkersrol.

Thea Pieterse heeft daarnaast samenwerkingsprojecten opgezet met de Streekmuziekschool. Dat leidde o.a. tot de John Engels Masterclass en de Vincent Herring Masterclass. Zij zorgde dat het Leerorkest in het leven werd geroepen, dat een aantal musici heeft voortgebracht die nationaal en internationaal veelgevraagd zijn en bepalend zijn voor de hedendaagse jazz. Thea Pieterse is naast haar activiteiten voor Hot House ook nog als vrijwilligster werkzaam in Hospice Isoria en is lid van de jury van de Co Verhoog Vrijwilligersprijs.

Frank Elkhuizen is thans voorzitter van Hot House en is tevens de vaste presentator bij de optredens. Hij is voor kleine podia en voor vrijwilligers bij uitstek het aanspreekpunt bij gemeentelijke instanties. Daarnaast is hij organisatorisch en programmatisch betrokken bij de Leidse Jazzweek.

Het echtpaar was eerder deze maand nog in het nieuws toen ze in het Leidsch Dagblad teleurgesteld reageerden op de ontruiming van het gekraakte pand aan de Herengracht. “Uw standpunt was juridisch misschien juist, maar zowel materieel als maatschappelijk gezien een gemiste kans,” schreven ze aan de burgemeester. “Het enorme complex staat op enkele walvisbotten en dergelijke na al jaren leeg. Een sombere, donkere plek aan deze mooie gracht.” Pieters en Elkhuizen wonen zelf ook aan de Herengracht en zouden blij zijn geweest met de culturele vrijplaats die de krakers van het pand aan de Herengracht hadden willen maken. “Met de komst van 22 energieke nieuwe bewoners en hun goede ideeën zou de
gracht zeer waarschijnlijk zijn verrijkt met publieke activiteiten zoals een vegetarisch restaurant, exposities en andere kunstmanifestaties. Allemaal activiteiten die passen bij een actief burgerschap in een stad met een rijke kunsttraditie.”

Cultuur Leiden De Paradoks


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×