Krakers Herengracht door politie in elkaar geslagen

De Mobiele Eenheid (ME) heeft er eind januari flink op los gemept tijdens de ontruiming van kraakpand Paradox. Dat zeggen de krakers die bezig zijn om een klachtenprocedure te starten rond het optreden van de politie. “Maar vanwege het feit dat de ME geen individuele markering draagt, is individuele rechtsvervolging of aangifte nauwelijks mogelijk,” zo laten ze in een verklaring weten. “Na de laatst opgeworpen barricade doorgekomen te zijn trof de politie de bezetters arm aan arm vasthoudend aan. Zonder provocatie is er hard ingeslagen op de groep. Zo is er een man voorover van de trap af getrokken. Hij moest zichzelf opvangen aan de trapleuning om te voorkomen dat hij met zijn hoofd op de grond terecht kwam. Vervolgens is hij door de politie verder in elkaar geslagen en heeft hierbij schaafwonden, blauwe plekken en een gekneusde rib opgelopen.”

Volgens de krakers is de ME vervolgens naar boven gestormd en hebben daar ingeslagen op de groep die daar nog zat. Er zou door huisartsen bewijsmateriaal vergaard zijn, waaruit blijkt dat er inderdaad letsel is toegebracht. Dat willen de krakers gebruiken bij hun klacht. In juni moeten de 21 krakers die een proces verbaal kregen in drie verschillende zittingen voorkomen. ze worden beschuldigd van vernieling, inbraak en openlijke geweldpleging.

Vandaag dient ook de rechtzaak waarin de Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg de ontruiming van de vrijplaats probeert te voorkomen. De gebruikers van de Koppenhinksteeg hebben overigens niets te maken met de krakers die het pand aan de Herengracht innamen.

Advertentie

Leiden De Paradoks


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×