Donderdag uitspraak turbo spoedappel Koppenhinksteeg

Verboden staatssteun, verjaringstermijnen, monumentenvergunningen… alles werd vanmorgen weer uit de kast getrokken bij het Gerechtshof in Den Haag waar de gemeente Leiden en de organisaties van de Vrijplaats Koppenhinksteeg elkaar voor de zoveelste keer bestreden. Inzet van het turbo spoedappel dat onder andere door de Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg (SVK) was aangespannen tegen de gemeente is het voorkomen van de ontruiming. In ieder geval tot na de verkiezingen. Het Gerechtshof wilde in eerste instantie op 16 maart uitspraak doen en vroeg de gemeente om voor die tijd niet tot ontruiming over te gaan. Toen de advocaat van de gemeente aangaf dat niet te kunnen beloven verbood de rechter de ontruiming tot het moment van de uitspraak. Volgens de advocaten van de gemeente is het hof echter niet bevoegd tot zo’n verbod.

In een eerdere rechtzaak stelde de rechter de gemeente in het gelijk en gaf toestemming voor de ontruiming. Vanaf 19 februari mag de gemeente uitvoering aan dat vonnis geven. Het hof wilde het er vandaag kennelijk niet op aan laten komen en besloot om al aanstaande donderdag, dus nog voor de 19e, met een uitspraak te komen.

Volgens de SVK is er ook helemaal geen spoedeisend karakter om een ontruiming op korte termijn te rechtvaardigen. Zo loopt er nog een bezwaar van de SVK tegen de verleende monumentenvergunning en dat heeft een opschortende werking. Zonder die vergunning kan Atrium Vastgoedontwikkeling B.V (de koper van de panden) sowieso nog niets doen. Atrium en de gemeente hebben inmiddels een rechtzaak aangespannen om die opschortende werking van tafel te krijgen. Die zaak dient naar verwachting binnen twee weken.

Donderdagavond vindt ook de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen plaats. Na 3 maart zou er weleens geen politieke meerderheid meer kunnen zijn voor een ontruiming. Reden voor de SP om dan met een motie te komen om in ieder geval de verkiezingsuitslag af te wachten.

Advertentie

Leiden Linkse Kerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×