Als je over 15 tot 20 jaar het station uitloopt, is dit de omgeving waarin je terecht moet komen. Op de overige afbeeldingen meer vergelijkingen tussen nu en hoe het zou kunnen worden. Aan de achterzijde loop je vanuit het station zo de hoofdingang van het LUMC in. De RijnGouweLijn stopt er ook voor de deur.

Stationsgebied wordt 'wijk in een wijk'

De plannen voor de stationsbuurt die het college van b&w vandaag presenteerde, moeten de komende 15 tot 20 jaar leiden tot een gezellige buurt waar wonen, winkelen en werken worden gecombineerd. MAXWAN Architects + URBANISTS uit Rotterdam maakte daarvoor een stedenbouwkundige visie (zie afbeeldingen). In de nieuwe plannen wordt de bebouwing minder massaal dan in de huidige situatie. Zo verdwijnen op termijn de betonkolossen die het gebied nu omringen om plaats te maken voor losse gebouwen met woonstraten. Bovenop ‘sokkels’ van 3 a 4 verdiepingen komt inspringende hoogbouw, waardoor de straten een open karakter moeten krijgen. Alle gebouwen krijgen een gemengde functie van wonen, werken en winkelen. Er komen parkeergarages. De gemeente wil de plannen samen met de vier grootste grondbezitters in het gebied tot ontwikkeling brengen. Er wordt eerst een hoofdstructuur vastgesteld, daarna volgt een verdere invulling op detailniveau.

Wethouder Pieter van Woensel wil nog niks kwijt over de kosten van het megaproject. Dat hangt volgens hem ook voor een groot deel af van de uitwerking. Dat wordt geen dictaat van de gemeente, maar een gezamenlijk plan met de ontwikkelaars. Voor de realisatie van de plannen wil Van Woensel ook aanspraak maken op een financiële bijdrage van het rijk in het kader van de zogenaamde Sleutelprojecten.

Advertentie

Leiden stationsvisie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×