Op de plek waar nu nog het bankgebouw van ABN AMRO staat komen twee nieuwe woontorens, horeca, een hotel en een parkeergarage. (Impressie: NL Architecten).

Stationsweg: Ook nieuwbouw op plek ABN AMRO bank

Niet alleen het Rijnsburgerblok tegenover station Leiden centraal komt op korte termijn in ontwikkeling, ook een naastgelegen kavel aan de Stationsweg wordt herontwikkeld. Het gebouw van de ABN AMRO bank wordt daarvoor gesloopt. De gemeente Leiden tekent aanstaande donderdag op de vastgoedbeurs Provada een overeenkomst met ontwikkelaar Synchroon voor de ontwikkeling van twee nieuwe woontorens met in totaal 94 koop- en huurappartementen. Eronder komt in de plint ruimte voor 1000 m2 horeca en een hotel met 132 kamers. Onder het gebouw komt een parkeergarage. Volgens de planning van Synchroon start de ontwikkeling in 2017.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/207815304″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Wethouder Laudy over de ontwikkelingen op de plek van het kantoor van de ABN AMRO bank.

De ontwikkelaar is in gesprek met een aantal horeca-partijen. Voor het hotel is al een gegadigde gevonden. Dat is de Steigenberger Group uit Duitsland dat in Leiden een vestiging wil openen van het hotelmerk Intercity Hotel dat vooral actief is in Duitsland en Oostenrijk. Nederland is het derde land waar Intercity Hotels de markt betreedt.

intercitySteigenberger wil bij alle belangrijke treinstations dergelijke hotels openen. De hotelgroep richt zich daarmee op treinreizigers die zakenreizen of stedentrips maken. Het bedrijf wil met de Intercity Hotels Europa veroveren met hotels in het middensegment. In Nederland werd begin dit jaar een eerste Intercity Hotel geopend. In Enschede. Na de zomer opent er een hotel in Amsterdam en begin 2017 komt er ook in Rotterdam zo’n Intercity Hotel.

Het nieuwe bouwblok krijgt – anders dan nu – aan vier kanten een toegankelijke gevel. Geheel volgens de uitgangspunten die de stedenbouwkundigen van MAXWAN Architects + URBANISTS uit Rotterdam in 2010 opstelde. Daarin is vastgelegd dat het stationsgebied in een periode van 15 tot 20 jaar transformeert in een echte wijk met tussen alle nieuwe gebouwen ook woonstraten om een goede verbinding te maken tussen de verschillende delen van de nieuwe stationsbuurt. “Het moet een gezellige buurt worden waar wonen, werken en winkelen wordt gecombineerd. Met losse gebouwen in plaats van de massieve betonkolossen die er nu staan,” zei MAXWAN directeur Rients Dijkstra destijds bij de presentatie van zijn visie voor het Leidse stationsgebied.

Bart van Breukelen, directievoorzitter van Synchroon, noemt het hotel en de horeca van belangrijke toegevoegde waarde voor het functioneren van het Stationsgebied. “En de woningen liggen op een prachtige locatie naast het Centraal Station en het Bio Science Park en direct tegen de fraaie levendige binnenstad van Leiden.”

De appartementen van de Oosttoren worden compact en krijgen volgens Van Breukelen een zeer betaalbaar huurniveau. De appartementen van de Westtoren worden grotere koopwoningen.

Leiden Politiek stationsvisie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×