De SVK ziet wel wat in het voormalige pand van Autospuiterij Jonk aan de Haven. Dit pand is eigendom van de gemeente Leiden en staat momenteel in de verkoop. (Archieffoto: Chris de Waard).

Geen uitstel ontruiming Koppenhinksteeg

Een voorstel van de SP, GroenLinks en Leefbaar Leiden om de Vrijplaats Koppenhinksteeg niet voor de verkiezingen te ontruimen is gisteravond verworpen. Vanaf morgen kan de gemeente nu daadwerkelijk tot zo’n ontruiming overgaan. Of dat ook op korte termijn gebeurt, is aan de burgemeester. Die zal een moment kiezen waarbij de openbare orde en veiligheid niet in het gedrang komen. Meerdere partijen in de raad deden gisteravond een oproep aan de Vrijplaats om het niet tot een ontruiming te laten komen, maar alsnog zelf te verhuizen. De vrijplaats zegt dat te willen, maar weet niet waarheen. Een door de gemeente aangeboden pand aan de Kloosterpoort is te klein, te duur en niet geschikt. Een ander aanbod is er nooit gekomen.

De gemeente Leiden vindt het pand aan de Kloosterpoort, waar tot voor kort de lokale omroep Holland Centraal zetelde, een prima plek voor de Weggeefwinkel en de Fabel van de Illegaal. De vrijplaats wil echter een vrijplaats blijven en wil daarom een locatie waar ook Bar & Boos en de Linkse Kerk ondergebracht kunnen worden. Ten tijde van het legalisatieproces was de vrijplaats bereid om jaarlijks 50.000 euro huur te gaan betalen voor de Koppenhinksteeg. Met de inkomsten die de Linkse Kerk en Bar & Boos genereren, zou dat bedrag opgebracht kunnen worden en wordt ook de huisvesting van de Weggeefwinkel en de Fabel gefinancierd.

Leiden Linkse Kerk


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×