Burgemeester Lenferink gaf vanmorgen leiding aan de ontruiming, waarbij in de loop van de ochtend zes krakers werden aangehouden. Ook gistermiddag werd al een aanhouding verricht toen één van de vrijwilligers van de vrijplaats zich volgens de politie verdacht ophield en zich vervolgens niet wilde legitimeren. (Foto's: Chris de Waard).

Ontruiming krakersbolwerk rustig verlopen

Gisteravond gingen de geruchten al volop in de vrijplaats aan de Koppenhinksteeg. Een ontruiming zou nabij zijn, er was mobiele eenheid in de stad gesignaleerd. Vanmorgen vroeg was het dan inderdaad zover. Na 41 jaar is er een einde gekomen aan de Vrijplaats Koppenhinksteeg, één van de oudste krakersbolwerken van Nederland. Met 110 man politie en ME werd het hele gebied rond de steeg afgezet. Burgemeester Lenferink leidde de operatie. Hij heeft nog een opmerkelijk woord van dank richting de krakers: “Ik moet ze wel bedanken voor het redden van de panden, anders waren ze 40 jaar geleden waarschijnlijk gesloopt.” Er is de afgelopen dagen nog druk overleg geweest tussen de vrijplaats en de burgemeester. Daarbij zouden verschillende panden door de burgemeester zijn aangeboden. Daarbij werden de kelder en de kapelzaal van het oude Elisabeth Ziekenhuis aan de Hooigracht en een pand aan de Herengracht genoemd als tijdelijke oplossing. Over de voorwaarden werd men het echter opnieuw niet eens.

Voorzitter Jaap van Meijgaarden van de wijkvereniging Pancras-West die al jaren met de vrijplaats overhoop ligt, kijkt ook toe bij de ontruiming. “Het is jammer voor de weggeefwinkel, daar zijn wij nooit tegen geweest.” Ondertussen heeft ook een handjevol VVD-ers onder leiding van wethouder van Woensel zich verzameld achter de linten waarmee de politie de Hooglandse Kerkgracht heeft afgezet. Compleet met oranje campagnesjaal. “maar we vieren hier geen feestje,” zegt raadslid Zevenbergen. “We zijn altijd helder geweest in ons standpunt dat de Koppenhinksteeg moest worden ontruimd toen legalisatie niet haalbaar bleek.” Even verderop staan ook raadsleden van de SP, GroenLinks en D66. Drie partijen die in principe tegen een gedwongen ontruiming waren.

Dat Lenferink met de ontruiming de VVD-campagne zou ondersteunen is iets waar hij zijn schouders over ophaalt: “Ik doe niets anders dan gevolg geven aan uitspraken van zowel de rechtbank als de Leidse gemeenteraad.” Die verwierp vorige week nog in meerderheid een SP-motie om niet te ontruimen voor 3 maart.

Vanmiddag verzamelen krakers en sympathisanten in één van de andere gekraakte panden in Leiden, de Multiplex bij het station. Daar wordt besproken wat er nu verder gaat gebeuren. Of de vrijplaats nu alsnog een andere plek krijgt aangeboden van de gemeente is onduidelijk. Burgemeester Lenferink stelde eerder deze week een laatste ultimatum aan de krakers: ‘binnen 24 uur vrijwillig vertrekken, dan valt er te praten’. Of zo’n gesprek nog steeds tot de mogelijkheden behoort, valt volgens Lenferink nog maar te bezien.

Leiden Linkse Kerk


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×