Feest bij D66 Leiden na de bekendmaking van de voorlopige einduitslag. Met bijna een kwart van alle stemmen is de partij met afstand de grootste van Leiden. Op een gedeelde tweede plaats staan de PvdA en de VVD met elk 6 zetels. GL, het CDA en de SP krijgen er alledrie 4 en de Stadspartij 2. De ChristenUnie en Leefbaar Leiden halveren beide en komen met elk 1 zetel terug in de raad. Ook de Partij voor de dieren krijgt 1 zetel. De Partij Sleutelstad en Stem Terug kregen niet voldoende stemmen voor een zetel. (Foto's: Chris De Waard).

Monsterzege voor D66

Met bijna een kwart van alle stemmen (opkomst 55,4 %) is D66 in Leiden met zeer grote afstand tot de nummer 2 winnaar van de Leidse gemeenteraadsverkiezingen 2010. De partij van lijsttrekker Paul van Meenen wist maar liefst 24,6 procent van alle kiezers achter zich te krijgen, goed voor 10 zetels. Grote verliezers zijn GroenLinks en Leefbaar Leiden die allebei tegen de landelijke trend in verliezen. GroenLinks komt in de nieuwe raad met 4 zetels, Leefbaar Leiden bleek voor de Leidse kiezer geen alternatief voor Wilders en halveert. Naast D66 in er in Leiden maar 1 andere winnaar, de Stadspartij Leiden Ontzet die van 1 naar 2 zetels stijgt. Van de nieuwe partijen komt alleen de Partij voor de Dieren in de raad, met 1 zetel.”Eigenlijk zijn wij jullie 11e zetel,” zo liet PvdD-lijstrekker de Vos zich tegen D66-lijsttrekker Paul van Meenen ontvallen. Het is nu aan D66 om als eerste te proberen een college te vormen. Na afloop van de uitslagenavond werd het feestje door veel partijen voortgezet in Cafe Storm waar ook D66-voorman Alexander Pechtold zich bij zijn Leidse partijgenoten aansloot.

Voor vier partijen kan de uitslag nog anders uitvallen. Door de lijstverbindingen tussen de PvdA en GroenLinks en tussen het CDA en de ChristenUnie kan er tussen die partijen nog een verschuiving plaatsvinden op basis van restzetels. Die definitieve uitslag maakt burgemeester Lenferink donderdag bekend tijdens een speciale ‘verkiezingslunch’ op het stadhuis. Dan wordt ook duidelijk hoeveel stemmen er naar individuele kandidaten zijn gegaan en of er dus mensen met voorkeurstemmen gekozen zijn.

Leiden Collegeonderhandelingen 2010


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×