VVD wil aanscherping opdracht RGL-commissie

De Leidse VVD-fractie neemt geen genoegen met de opdracht die het college wil meegeven aan de commissie Hoogwaardig Openbaar Vervoer Leiden. Volgens fractievoorzitter Paul Laudy is het volstrekt onduidelijk wat de gemeente bedoelt met het blijven meewerken aan de voorbereidingen van de aanleg van de RGL door Leiden tot de commissie in september met een advies komt: “Het college wil daarover in commissieverband op 10 juni met de raad van gedachten wisselen, maar dat is echt te mager. Dat kan je wat punten meegeven en moet je maar afwachten wat er mee gebeurt. In de raad kan je moties indienen en goed elkaars nieren proeven.”

Het college heeft aan de raad en ook aan de Provincie Zuid-Holland laten weten dat zolang de onderzoekscommissie aan het werk is er, conform de Bestursovereenkomst met de provincie (BOII), wordt meegewerkt aan de lopende procedures. Dat houdt onder meer in dat Leiden verder gaat met het behandelen van de reacties op het voorontwerp bestemmingsplan voor de aanleg van de lightrail door het centrum.

Laudy is daar niet gerust op: “Het is toch raar als je blijft meewerken aan iets waar je tegen bent. Waar moet dat dan toe leiden? Dat wil ik duidelijk hebben voor de commissie aan de slag gaat.” Het nu al opzeggen van de bestuursovereenkomst noemt Laudy een ‘drastische stap’, hoewel het de provincie wel een titel zou geven om direct in actie te komen. De provincie zou dan concreet kunnen gaan proberen de RGL aan te leggen, zonder dat Leiden dat kan tegenhouden. Zolang die overeenkomst niet is opgezegd en Leiden in elk geval de schijn wekt mee te werken, ligt dat moeilijker.

Het zou de VVD overigens helemaal niet slecht uitkomen als een Leids nee leidt tot een gedwongen aanleg door de provincie. Die zal dan mogelijk alsnog voor het Breestraat-traject kiezen en dat is wat de VVD eigenlijk het liefste wil. Niet voor niets deed Laudy ook na de geslaagde collegeonderhandelingen, waarin zijn partij zich neerlegde bij het tegenwerken aan de komst van de RGL, nog de uitspraak: “Zeg maar nee, dan komt ie door de Bree.”

Wanneer de extra raadsvergadering wordt gehouden is nog niet bekend, maar dat zal in elk geval nog deze maand zijn. Voor het aanvragen van zo’n extra vergadering zijn 8 stemmen nodig. Het verzoek wordt mede ingediend door GroenLinks en de PvdA.

Advertentie

Leiden Regio Collegeonderhandelingen 2010


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×