D66 bereid wethouder in te leveren

D66 is bereid genoegen te nemen met 1 wethouder in plaats van de 2 die hij namens zijn partij opeist in zijn voorstel voor een bestuursovereenkomst waaraan zoveel mogelijk partijen deelnemen. Nu de inhoud van het voorstel bekend is geworden, steekt ook de kritiek op. Onder andere over het verhogen van het aantal wethouders van 5 naar 7. D66 claimt er 2 en vindt dat alle partijen met minimaal 4 zetels ook een wethouders moeten kunnen leveren. Gisteravond besprak D66-voorman Paul van Meenen het voorstel met zijn collega fractievoorzitters. Daarbij gaf hij onder meer aan genoegen te willen nemen met 1 wethouderspost minder als het plan daarmee meer kans van slagen heeft. Afgelopen vrijdag zei Van Meenen ook al dat het welslagen van het plan hem wel een wethouderspost waard is.

Voor fractievoorzitter Antoine Theeuwen van de SP is dat een belangrijke toezegging van D66. Niet alleen vanwege de kostenbesparing, maar vooral vanwege het vertrouwen dat er uit blijkt. Ook het feit dat Van Meenen zijn plannen deels ontleent aan een notitie van twee CDA-raadsleden noemt hij heel positief: “Als dat geen uitgestoken hand is.”

Volgens Theeuwen is het sowieso zaak om heel erg goed op de centen te gaan letten. De bezuinigingen van 15 tot wel 30 miljoen waar Leiden mee geconfronteerd gaat worden, zouden nog weleens veel hoger uit kunnen vallen, zo vreest hij: “Via de VNG heb ik gehoord dat de korting op de uitkering uit het gemeentefonds wel kan oplopen tot 20% van de begroting.” Die Leidse begroting bedraagt momenteel zo’n 530.000.000 euro per jaar.

Eerder vandaag uitte ook Guido Terpstra van de ChristenUnie al forse kritiek op het hoge aantal wethouders waar de bestuursovereenkomst toe zou kunnen leiden.

Advertentie

Leiden Collegeonderhandelingen 2010


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×