Artist's Impression van het beeld op de Beestenmarkt.

Geen derde beeld van Rembrandt in Leiden

Het burgerinitiatief om op de Beestenmarkt een metershoog standbeeld van Rembrandt te plaatsen is van de baan. Te groot en te duur vindt vrijwel de voltallige Leidse raad. Alleen de Stadspartij had het beeld wel graag zien komen. De Leidse beeldend kunstenaar Jeroen Spijker, die het beeld graag had willen maken, kwam zelf de plannen toelichten in de commissie Onderwijs & Samenleving: “Leiden moet een statement maken. Rembrandt is niet van Amsterdam, maar van ons. Dat moet je stevig neerzetten.”

DSC_0030.JPG

Jeroen Spijker verdedigt het plan voor een megabeeld van Rembrandt op de Beestenmarkt (Foto: Chris de Waard).

Tot zover kon de commissie nog wel met hem meegaan, maar een gemeentelijke garantstelling van ruim 781.000 euro gaat de raadsleden te ver. “Daar komen dan nog kosten voor plaatsing en een andere vorm van belichting van de Beestenmarkt bij,” zo hield cultuurwethouder Jan-Jaap de Haan de commissie voor. Naast de kosten vinden de meeste partijen het plein ook te klein voor een metershoog beeld. Ook het feit dat Leiden al twee beelden van Rembrandt heeft speelt mee.

Eerder adviseerde het college van b&w ook al negatief op het plan. Wethouder de Haan mist vooral een financiĆ«le onderbouwing: “Er zijn wat namen van fondsen overgetypt uit het fondsenboek, maar er blijkt nergens uit dat er ook al fondsen zijn aangeschreven. Bij een goed plan met een los eindje ben ik altijd bereid om te kijken of ik dat op kan lossen, maar bij plannen met een los begin ben ik uiterst terughoudend.”

Spijker maakte enkele jaren geleden ook al een, kleiner, beeld van Rembrandt. Dat gebeurde in opdracht van de Stichting Rembrandt Gala die het, als blijvend aandenkend aan het Rembrandtjaar in 2006, had willen schenken aan de stad. De gemeentelijke adviescommissie ruimtelijke kwaliteit (ARK) vond het beeld echter niet mooi en wilde het geen plek in de stad geven. Daarop werd het beeld geveild en ging het voor 34.000 euro naar de Noordwijkse kunstliefhebber Harry Vink.

Dat er wel iets met de Beestenmarkt moet gebeuren wordt wel breed gedragen. Komend voorjaar wordt de evenementennota Focus op Feesten geevalueerd. Daar wordt ook het evenementenplein in meegenomen. De kans is groot dat de Beestenmarkt dan een terrassenbestemming gaat krijgen.

Cultuur Leiden Rembrandt


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×