College wil poortjes op station houden

De omstreden toegangspoortjes op station Leiden Centraal mogen blijven. Tenminste, als het aan het college ligt. De raad is, in meerderheid, nog niet zo ver. Dat bleek donderdagavond tijdens een discussie over de ov-chippoortjes in de raadscommissie Leefbaarheid & Bereikbaarheid. De NS heeft de gemeente in een brief een aantal toezeggingen gedaan om de grootste bezwaren weg te nemen. Het college is daar wel gevoelig voor. De raad heeft echter in het verleden een motie aangenomen, waarin het college wordt opgeroepen om de NS op te dragen de poortjes te verwijderen.

De NS houdt onverkort vast aan het recht om de poortjes te plaatsen in het kader van de veiligheid van passagiers en personeel. Ook komen de spoorwegen tegemoet aan een aantal Leidse bezwaren. Zo is de NS bereid lagere poortjes te plaatsen en mogen niet-reizigers die het station als passage gebruiken er gratis een uur verblijven. Ze moeten dan wel éénmalig een ov-chipkaart halen.

Afgesproken is nu dat de raad een nieuw voorstel van het college krijgt op basis van de nieuwe toezeggingen. Daarna beslist de raad of de motie van tafel kan en wethouder Robert Strijk opnieuw met de NS om tafel kan. Van de VVD en het CDA mag dat nu al. D66 en de ChristenUnie willen uitcheckpalen in plaats van poortjes. Volgens Jan Boer van de SLO gaat het de NS bij de poortjes helemaal niet om de veiligheid, maar is het een ordinaire bezuinigingsmaatregel: “Ze willen met die poortjes gewoon personeel opruimen. En zonder personeel is het inderdaad heel veilig vor het personeel.” Andere fracties wachten de brief van het college af.

Leiden stationspoortjes


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×