Aalmarktplannen na decennia alsnog gerealiseerd

5

We schrijven 1978. De gemeente Leiden maakt een zogeheten structuurplan voor de binnenstad van Leiden. In dat plan is onder andere de ontwikkeling opgenomen van het Aalmarktgebied en het versterken van de winkelfunctie van dit deel van de stad. Tot zover de oorsprong van een hele serie Aalmarktplannen die Leiden de afgelopen decennia van de tekentafel liet rollen. Daarna volgden het plan Sleutelhof, het Aalmarktplan, een uitgekleed Aalmarktplan, een uitgesteld Aalmarktplan en een afgesteld Aalmarktplan. en dan nu eindelijk een, zei het opgeknipt, Aalmarktplan dat de realisatiefase lijkt te gaan halen. Binnenkort moet de gemeenteraad het stedenbouwkundig plan voor de herontwikkeling van het gebied vaststellen. Daarin zijn onder meer een extra winkelsteeg en 8.000 m2 extra winkeloppervlak in monumentale stijl opgenomen.

Naast het stedenbouwkundig plan is er nu ook een voorontwerp bestemmingsplan gemaakt en een beeldkwaliteitsplan. Die plannen gaan nu de inspraak in. Wethouder Van Woensel (ruimtelijke ordening, binnenstad) hoopt dat na de zomer van 2011 het definitieve bestemmingsplan vastgesteld kan worden. Vervolgens moeten er bouw- en sloopvergunningen worden verleend en kan de uitvoering van de plannen echt beginnen. “Het zal wel 2013 worden voor er steigers staan,” aldus Van Woensel die blij is dat er nu eindelijk een plan ligt dat niet alleen uitvoerbaar is, maar ook breed wordt gedragen. Vanavond nog sprak hij met de klankbordgroep Aalmarkt, met daarin omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden. “De reacties zijn overwegend postief. Sommigen kunnen niet wachten op de start van de (ver)bouw. Dat Leiden dàt nog mag meemaken: de Aalmarkt wordt gerealiseerd en de V&D gaat verbouwen. Het moet niet gekker worden, na 25 jaar.” Ook de rijksmonumentendienst en de door velen gevreesde gemeentelijke Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) zijn enthousiast.

Het gebied dat nu op de schop gaat wordt aan de Breestraatkant begrensd door de Waalse Kerk en Apotheek Centrum, beiden blijven bestaan. Aan de Aalmarktkant loopt het van het voormalige hotel Au bord du Rhin (naast De Waag) tot en met het ‘Gat van Van Nelle’. Dat gat wordt deels volgebouwd en deels getransformeerd tot winkelsteeg die doorloopt naar de Breestraat. Het pand Breestraat 68 moet daarvoor wijken en wordt gesloopt. Tegenover de steeg komt een nieuwe Waaghoofdbrug die uitkomt op de Stille Rijn ter hoogte van Restaurant Scarlatti. De gebouwen binnen het vierkant, waaronder het huidige LVC, worden deels verheeld, zodat er ook grote winkelruimtes ontstaan. Om het monmentale karakter te behouden, blijven de binnenmuren en plafonds voor een deel intact. “We gaan hier geen Leidsenhage bouwen, het winkelend publiek moet zien dat ze in een historische omgeving zijn,” aldus wethouder Van Woensel.

Delen

5 reacties

 1. Jantje van Leiden op

  Leuk hoor al die plannen. Kijk goed op de bijgaande foto: het pand met die steeg (Breestraat 69) is helemaal niet van de gemeente. Hoe denken ze dat zonder tijdrovende onteigening te realiseren? Voorgaande pogingen zijn ook gestrand. Concludie: het wordt weer driekeer niks!

 2. @Jantje van Leiden:

  Het gaat om Breestraat 68 en niet om 69, een pand dat van de gemeente is…

 3. Dit wordt weer een financiële ramp. Dom, dom dom!

  Vandaag in diverse bij de GPD aangesloten kranten:

  "Veel winkels verdwijnen uit centrum

  DEN HAAG – Nederlandse binnensteden staan voor een drastische verandering. De komende jaren verdwijnt minstens een kwart van de winkels, waardoor ‘de stad’ fors krimpt.

  "Het winkelhart wordt kleiner. De hoofdwinkelstraten blijven bestaan, maar de zaken op de aanlooproutes vertrekken", aldus onderzoeker Frank Quix, die de leerstoel retail marketing bekleedt aan de Universiteit van Amsterdam.

  Gemeentebesturen doen er dan ook goed aan om een streep te halen door alle nieuwbouwplannen, waarschuwt voorzitter Jan Meerman van CBW-Mitex , de vereniging van ondernemers in de mode- en woonbranche. "Er zit nog 2 miljoen vierkante meter winkel in de planning, bovenop de huidige 25 miljoen. Terwijl er heel veel leegstand aankomt. We koersen af op een zelfde rampsituatie als in de kantorenmarkt."

  Quix presenteert vandaag in Apeldoorn de resultaten van een omvangrijk onderzoek naar de ontwikkeling van de detailhandel de komende jaren. Daaraan hebben veel experts meegewerkt zoals directeuren van grote winkelketens en van vastgoedondernemingen.

  Winkelen op internet – en dan vooral het mobiele internet – is volgens de deskundigen nu echt zo ver dat het een substantieel deel van de winkelomzet afsnoept.(…)

  De hoge huren in de grote winkelstraten kunnen alleen nog opgebracht worden door filialen van ketens die veel klanten trekken.(…) Aparte winkeltjes van zelfstandigen vertrekken naar de B- en C-locaties of verdwijnen helemaal."

 4. Willem Slijkhuis op

  De toename van de leegstaande winkels in o.a. de Haarlemmerstraat zal iedereen duidelijk zijn. Het in de vorige bijdrage genoemde rapport was voor mij dan ook geen verrassing. Wat het college dus al kennelijk decennia nastreeft is bouwen voor nog meer leegstand. Stoppen voordat het weer te laat is met deze geldverspilling.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline