V&D wordt modern warenhuis

1

In het kielzog van de Aalmarktplannen gaat ook V&D grootscheeps verbouwen. Nu de gemeente overeenstemming heeft bereikt met de ontwikkelaars van het Aalmarktgebied, wil oudste Leidse warenhuis ook vaart maken met investeren in het gebied. Het wordt niet zomaar een verbouwinkie, maar een complete herontwikkeling van V&D. Daarbij wordt het rijksmonument ‘In den Vergulden Turk’ aan de Breestraat in oude luister wordt hersteld en ondergaat V&D een complete metamorfose tot eigentijds warenhuis. De bevoorrading wordt verplaatst naar de Breestraat, omdat het huidige expeditieterrein, Het Gat van Van Nelle genoemd, in de Aalmarktplannen wordt betrokken. De gemeente Leiden gaat de kelder van V&D huren. Daar komt een publieke fietsenstalling.

Wethouder Pieter van Woensel is opgetogen over de ontwikkelingen: “V&D kan gaan verbouwen tot een modern warenhuis en met de fietsenstalling in de kelder krijgt Leiden eindelijk de langverwachte fietsenstalling in het centrum.” In 2007 sneuvelde een plan om een 5,7 miljoen kostende fietsenkelder onder het Stadhuisplein te realiseren.

Wanneer V&D precies van start kan met de herontwikkeling is nog niet helemaal bekend. Momenteel worden er plannen gemaakt voor het monumentale warenhuis. Dat vergt extra zorgvuldigheid. Zo is bijvoorbeeld het monumentale trappenhuis een punt van discussie. Het is monumentaal en mag niet zomaar worden gesloopt, terwijl het ondr de huidige regels helemaal niet meer op dee manier gebouwd zou mogen worden. Ook neemt het enorm veel ruimte in. Ruimte die daardoor niet beschikbaar is voor extra verkoopoppervlak.

Delen

1 reactie

  1. vroeger was de kelder van V&D een supermarkt!. Indien V&D verbouwd wordt inpandig..gelieve dan een goede ventilatiekanalen te maken. Als er kleding gepast moet worden in de paskamer is het er bloedheet, geen airco in de zomer en echt zuurstof gebrek. geen plezierige winkel voor mij.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline