Cultuurwethouder Jan-Jaap de Haan was één van de sprekers die met een vlammend betoog een lans brak voor de cultuursector. Hij ageerde daarmee flink tegen de landelijke bezuinigingen die onder andere zijn eigen CDA wil doorvoeren. (Foto's: Chris de Waard / Video's: Emile van Aelst).

Leiden schreeuwt, en het CDA schreeuwt mee

Cultuurwethouder Jan-Jaap de Haan (CDA) heeft zaterdagmiddag in felle bewoordingen afstand genomen van het regeringsbeleid om zo’n 20% op cultuur te bezuinigen en de btw op toegangsbewijzen te verhogen met 13%. Het kabinet van VVD en CDA sprak die bezuinigingen af in de onderhandelingen en eerder deze week steunde een kamermeerderheid de btw-verhoging per 1 januari aanstaande al. De Leidse CDA-wethouder is het daar volstrekt mee oneens: “Wat ging er toch mis in dit land. In plaats van de cultuur te beschermen, wordt deze grof geweld aangedaan.” Zijn eigen partij verweet hij gebrek aan visie en lef.” Het leverde hem een luid applaus op van de naar schatting 2500 toehoorders. In de CDA-fractie in Leiden wordt er overigens heel anders gedacht over de bezuinigingen op cultuur.

Terwijl De Haan in het Van der Werfpark met vuur het Leidse cultuurbeleid prees (investeren in plaats van bezuinigen) twitterde CDA-raadslid Patrick Meijer “Schreeuwen om cultuur? Als al die schreeuwers nou zo vaak gingen, was dat subsidie-infuus ook niet nodig geweest!”

Naast zijn eigen verhaal las De Haan ook een statement van Armin van Buuren voor. De topdj treedt momenteel op in India, maar had afgelopen nacht een speech doorgemaild met het verzoek die voor te lezen. Iets soortgelijks deed Schouwburgdirecteur Bart van Mossel namens Jochem Myjer. Naast de twee eerdergenoemde sprekers waren er ook toespraken en gedichten van Pink Meltzer, Ben Walenkamp, theatermaker Paul Koek en stadsdichter Jaap Montagne. Tussen de speeches door speelde de Leidse band Dempsey en was er een ‘concert’ van het Sirene-orkest.

De manifestatie van de gezamenlijke Leidse culturele instellingen maakte deel uit van de landelijke protestactie Nederland schreeuwt om cultuur. In totaal deden naar schatting ruim 75.000 mensen in zo’n 70 steden mee aan de actie.

Cultuur Leiden leidenschreeuwtomcultuur


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×