CDA-Raadslid Joost Bleijie (rechts) is het niet eens met de aangekondigde bezuinigingen op de cultuursector in Leiden. (Archieffoto: Chris de Waard).

Cultuurbezuinigingen stuiten op kritiek

De bezuinigingen op de Leidse cultuursector die wethouder Robert Strijk vorige week presenteerde, stuiten op kritiek. Het college van B&W wil vijf ton per jaar korten op de sector. Volgens CDA-raadslid Joost Bleijie worden zeer kwetsbare evenementenorganisaties getroffen. “Zij zien hun subsidie nu als een kaartenhuis instorten”, aldus Bleijie. Ook cultuurmakelaar Michaël Roumen van Cultuurfonds Leiden begrijpt de bezuinigingen niet helemaal.

Volgens Bleijie is het logisch dat evenementenorganisaties in Leiden subsidie krijgen, omdat ‘we er vaak mee pronken dat Leiden een veelzijdig cultureel aanbod heeft’. Hij begrijpt de bezuinigingen dan ook niet.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/185236338″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Raadslid Joost Bleijie Over De Bezuinigingen Op Cultuur.

Ook cultuurmakelaar Michael Roumen is geschrokken van de plannen van het college van B&W. “Leiden profileert zichzelf als cultuurstad. Als je dan zo’n groot percentage van je cultuurbegroting bezuinigt, weet ik niet of je die claim waar kan maken”, aldus Roumen.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/185237001″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Michaël Roumen Over De Bezuinigingen Op De Culturele Sector In Leiden.

Waar de cultuurmakelaar Michaël Roumen wel blij mee is, is dat wethouder Robert Strijk in gesprek gaat met de partijen waarop bezuinigt wordt. In deze gesprekken moet duidelijk worden hoe er invulling wordt gegeven aan de bezuinigingen. “Het is goed dat cultuur nu als serieuze partner aan tafel zit om mee te praten”, aldus Roumen.

BplusC
De hardste klappen van de bezuinigingen gaan vallen bij BplusC, bibliotheek en centrum voor kunst en cultuur. Bij deze organisatie moet volgens het college vooral bezuinigt worden op de panden.

Raadslid Joost Bleijie ziet het samenvoegen van bibliotheken tot één centraal punt niet zitten. “Dat kan voor veel mensen in buitenwijken een obstakel zijn, zeker voor ouderen”, aldus Bleijie, “dat baart ons zeer zeker zorgen.” Willem van Moort, directeur van BplusC, heeft onlangs bij Sleutelstad FM aangegeven open te staan voor één locatie in de binnenstad, waar nu nog vijf locaties zijn.

Werfpop
Het gratis festival Werfpop wordt ook getroffen door de bezuinigingen. Volgens Joost Bleijie moet het festival gratis blijven. “Het is de charme van dit popfestival dat het gratis is”.

Het festival is volgens Bleijie meer dan een festival, “het is een plek waar Leidenaren en mensen uit de regio elkaar weer tegenkomen. Het is bijna als drie oktober, een soort reünie”, aldus Joost Bleijie.

‘Beste jongetje van de klas’

Volgens Michael Roumen staat de Leidse cultuursector in heel Nederland bekend als innovatief en ondernemend. “We zijn eigenlijk het beste jongetje van de klas, en dan is het jammer dat je moet blijven zitten”, vindt Roumen.

“Als je 80 miljoen euro in een parkeergarage steekt, maar vervolgens bezuinig je de evenementen weg die die garage moeten vullen, vind ik wel dat je jezelf achter de oren moet krabben”, stelt Michael Roumen. Daarmee doelt de cultuurmakelaar op de aanleg van de parkeergarage onder de Lammermarkt.

Cultuur Leiden Politiek leidenschreeuwtomcultuur


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×