VVD: Pieterskerk moet orde op zaken stellen

De VVD Leiden wil dat het bestuur van de Stichting Pieterskerk Leiden orde op zaken stelt en structurele maatregelen neemt om de voortdurende tekorten aan te pakken. Verkoop van de proveniershuisjes is daarvoor geen oplossing en is volgens de VVD dan ook niet aan de orde. Ook wil fractievoorzitter Paul Laudy dat burgemeester Lenferink uit het bestuur van de stichting stapt. Lenferink is uit hofde van zijn functie ook voorzitter van de Stichting Pieterskerk Leiden. Laudy vindt dat al langer een onwenselijke situatie, maar in een tijd waarin fors bezuinigd wordt op allerlei instellingen vindt hij het onverkoopbaar dat een club waar de burgemeester voorzitter van is tonnen extra krijgt om de tekorten op te lossen. Een serie vragen die de VVD in november stelde, wacht nog op antwoord van het college.

Wethouder Jan-Jaap de Haan laat weten dat die antwoorden niet lang meer op zich laten wachten: “Vrijdag komt het college met een reactie. Dan zullen we ook ingaan op het verzoek van de Pieterskerk om de huisjes te mogen verkopen.” Ook komt het college dan met een reactie op de toekomstige bestuursstructuur van de Pieterskerk.

De VVD diende in het verleden al twee keer eerder een motie in waarin Lenferink werd opgeroepen om uit de stichting te stappen. In het verleden was daar nooit een meerderheid voor in de raad, maar inmiddels verwacht Laudy wel op voldoende steun te kunnen rekenen.

De Pieterskerk verkeert al jaren in financieel zwaar weer. Naast de enorme kosten van de restauratie, is ook de exploitatie een punt van zorg. Onlangs kondigde de kerk aan de huurprijzen fors te zullen verhogen naar een meer marktconform bedrag. Verschillende huurders waaronder het Whisky-festival heben al laten weten die nieuwe tarieven niet te kunnen of willen betalen.

Laudy is niet perse tegen een subsidie voor de Pieterskerk, maar wil niet meer achteraf geconfronteerd worden met tekorten. “Als blijkt dat de exploitatie niet sluitend te krijgen is, wil ik dat gewoon weten. Dan kunnen we er alsnog voor kiezen om dat tekort aan te vullen, maar wel op basis van een degelijke begroting en niet doordat we achteraf moeten bijspringen om de kerk te redden.”

Leiden proveniershuisjes


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×