Pieterskerk mag huisjes verkopen

3

De Pieterskerk mag van het Leidse college de elf zogenaamde proveniershuisjes verkopen. Leiden moet daarmee instemmen, omdat de gemeente een hypotheekrecht op de huisjes heeft. De Pieterskerk wil met de opbrengst van de verkoop het financiële gat van acht ton dichten dat is ontstaan door de restauratiewerkzaamheden. De kerk verwacht met de verkoop ongeveer een miljoen euro te ontvangen en is over de verkoop in gesprek met verschillende woningcorporaties. Eén van de voorwaarden die de kerk aan de verkoop stelt is een recht op terugkoop. Komende maand moet duidelijk worden aan welke corporatie de huisjes verkocht worden.

In november is het college door de Pieterskerk geïnformeerd over de financiële situatie en de noodzaak tot verkoop van de huisjes. Het college heeft na onderzoek van de huidige financiële situatie besloten om hier aan mee te werken. De gemeenteraad moet er nog mee instemmen. Of dat zonder slag of stoot gebeurt is nog de vraag. De VVD is alvast tegen de voorgenomen verkoop en ook andere partijen staan niet te juichen, maar het tekort op een andere manier wegwerken lijkt ook geen optie.

Naast de toestemming voor de verkoop heeft het college besloten om subsidiegelden vervroegd beschikbaar te stellen zodat de Pieterskerk aan haar financiële verplichtingen kan voldoen. Wethouder Jan Jaap de Haan verdedigt dat besluit: “De Pieterskerk heeft grote culturele waarde voor de stad. Als gevolg van de restauratiewerkzaamheden en de effecten van de economische crisis is de kerk de laatste jaren in zwaar weer terecht gekomen. De ambities voor de toekomst onderschrijf ik van harte.” In die toekomstplannen gaat de Pieterskerk er vanuit dat er in 2013 winst gemaakt kan worden. De inkomsten moeten komen uit de (verhoogde) huuropbrengsten van bijvoorbeeld evenementen en beurzen. Op dagen dat er geen evenementen zijn, wordt de kerk opengesteld voor bezoekers. Die kunnen via interactieve panelen de geschiedenis van de kerk opvragen. Nog deze maand gaat ook de vernieuwde website online op www.pieterskerk.com.

Delen

3 reacties

  1. O, het kan dus wel snel geregeld worden bij de gemeente Leiden. Als ik wat wil duurt het jaren en gaat het van het kastje naar de muur. Hier zit vast een voordeeltje voor de gemeenten Leiden aan.

  2. @Jan de W.:
    De Pieterskerk mag van het Leidse college de elf zogenaamde proveniershuisjes verkopen. Leiden moet daarmee instemmen, omdat de gemeente een hypotheekrecht op de huisjes heeft.

    Zegt genoeg toch?

  3. hardwerkende Nederlander op

    Jan de W. dat het nu opeens zo snel kan is niet zo raar. Stel je eens veur zeg, dat één van de gemeentebestuurders vanuit hun bestuurslidmaatschap van de Stichting Pieterskerk hoofdelijk aansprakelijk zou worden gesteld voor de slechte financiële situatie aldaar. Dat kunnen we natuurlijk even niet hebben. Dus gooien we maar even snel wat vaste activa in de verkoop om ons hachje te redden en de jaarbalans weer in evenwicht te brengen. Had je dan anders verwacht? Als je niks zegt gaan de huisjes straks ook nog naar woningstichting De Sleutels. Daar schijnt tegenwoordig een oud wethouder van de PvdA te zijn geparkeerd zo heb ik mij laten vertellen. En zo hebben we het plaatje van met ons belastinggeld aanklooiende gemeentebestuurdertjes weer helemaal compleet.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline