Raadslid van het Jaar zou partij het liefst opheffen

12

Vegetarische tonijnsalade en garnalen van soja. Deze en andere hapjes werden gistermiddag uitgedeeld op de nieuwjaarsreceptie van de partij die als ultiem doel heeft zichzelf op te heffen. Dick de Vos van de Partij voor de Dieren zou het liefst zien dat zijn partij helemaal niet nodig was en streeft ernaar dat de reguliere partijen zich gaan inzetten voor de punten waarvoor de PvdD zich hard maakt. Tot het zover is maakt de partij zich in Leiden komend jaar hard voor zaken als een vuurwerkverbod, te beginnen in de Leidse parken. Zo hebben de dieren daar in elk geval een relatief rustige plek om zich terug te trekken. Ook wil de PvdD een convenant sluiten met de Leidse winkeliers om plastic tasjes in de ban te doen.

Op het gebied van dierenwelzijn en de andere zaken die de PvdD wil bereiken, denkt De Vos zijn handen voorlopig nog wel vol te hebben. Hoewel Leiden deze collegeperiode officieel een wethouder dierenwelzijn heeft (D66-wethouder Frank de Wit beheert die portefeuille), blijkt het in praktijk nog lastig om zaken geagendeerd te krijgen. De Vos: “Het blijft moeilijk. Als er zaken spelen als het stoppen met het Huis van de Sport, merk je toch dat dat soort zaken meer prioriteit krijgen.”

Over zijn uitverkiezing als Raadslid van het Jaar heeft De Vos gemengde gevoelens. “Ik zie het als een aanmoedigingsprijs, maar als dit soort dingen gebeuren, moet je wel op gaan passen. Ik wil juist geen deel uitmaken van het politieke establishment.”

Delen

12 reacties

 1. Piet Pekelharing op

  Vegetarische tonijnsalade lijkt mij een contradictio in terminis. Verklaar u nader (bij voorkeur met recept).

 2. De basis is Soyes: een sojaproduct dat vlees en vis vrijwel exact namaakt. Te koop bij http://ow.ly/3EEjM en voor particulieren via loonse@home.nl

  Het recept:
  ntdooi een blokje tonijn
  vermeng met fijn gesnipperd uitje
  beetje mayonaise
  citroensap
  versier met peterselie
  (variatie: fijngesneden zwarte zoute olijven erdoor of kappertjes, of snippertjes geweekt combu of ander soort zeewier uit de biologische winkel voor extra ‘zee’smaak)

  Afgelopen zaterdag had u het kunnen proeven. We hebben 10 bakjes weggegeven aan de aanwezigen met als enige tegenprestatie dat ze verkiezingsposters gaan plakken.

 3. Lekkere partij voor dieren: wat eet u?
  Tonijn…
  Wat is tonijn?
  PRECIES: EEN DIER…
  Wat een verloochening van een partij, ik wist al dat jullie t te hoog in de bol hadden, maar dit slaat werkelijk alles…
  U moest u schamen te zeggen voor dieren op te komen, terwijl u smakelijk een dier opeet…

 4. Raymon / KillRdevil

  lees nu even goed en klik op de link. Het is uiteraard geen echte tonijn, maar nagemaakte tonijn. Tonijn is een van de meest bedreigde diersoorten. De blauwvintonijn staat op uitsterven. Wie nog tonijn eet, heeft zichzelf iets uit te leggen.

 5. Jantje van Leiden op

  Wat de PvdD ontgaat, is dat met soja ook van alles mis is. Ik zal me beperken tot het gegeven dat het merendeel van de teelt afkomstig is van genetisch gemanipuleerde planten. Het wordt tijd voor een Partij voor de Planten!

 6. De soja van Soyes, ook bekend onder de merknaam Veggiedeli, is uiteraard afkomstig van niet-genetisch gemodificeerde soja. Wij zijn tegen ggo’s, en daarom ook tegen het gebruik van round-up, het onkruidbestrijdingsmiddel dat heeft geleid tot "round-up-ready" gewassen en patenten op DNA. De Partij voor de Dieren is daarmee ook een partij voor (natuurlijke) planten.

 7. Bij de partij van de dieren zijn ze allemaal doorgeslagen, toch, het wordt met de dag zotter en zotter. Moet er gewoon van kotsen na al dat leuke voedsel. Verbeter de wereld en ……

 8. Jantje van Leiden op

  Het probleem met soja is niet alleen dat genetisch gemanipuleer. Een ander groot probleem is de gigantische ontbossing ten behoeve van die teelt. Kijk hier maar eens:
  http://iturl.nl/snScd. Ben benieuwd hoe de PvdD zich hier nu weer uitlult.

 9. In de bijbel staat dat god de dieren planten en vruchten heeft gemaakt om de mens te voeden

  Maar doe dat wel bewust

  God heeft planten gemaakt om te roken en te snuiven en te eten en om dronken en high van te worden
  God heeft dieren gemaakt om te eten en te kleden en te dienen voor de mens

  Maar gebruik dit alles wel bewust , dus niet meer dan nodig is..

 10. Blij dat u dit probleem aanroert. Het is nl. het thema van de film Meat the Truth. http://www.meatthetruth.nl/
  Amazonebossen worden massaal omgehakt en omgezet in eentonige sojavelden, voornamelijk voor veevoer (Nederland is de op 1 na grootste importeur van soja van Brazilie). De menselijke consumptie van soja valt daarbij in het niet.
  Dit veevoer komt terecht bij onze varkens, die na een kort en ellendig leven, met exportsubsidie over heel Europa worden vervoerd (zonder water), alleen om in daar als authentiek Italiaanse of Frans vlees te eindigen. Wederom met exportsubsidie komt het varken als salami in onze schappen. Wie dus vlees eet, draagt bij aan de ontbossing van de Amazone, aan onnodig veel CO2-uitstoot en aan onbeschrijflijk veel dierenleed. De keus aan dus u, als consument.

 11. Het Varken is een nuttig dier voor arm en rijk
  en wordt volledig opgegeten en gebruikt

  Rijke mensen eten
  de karbonade
  de varkens haas
  de gebakken lever
  en de achter Ham

  Arme mensen eten
  de gekookte oren,staart,poten,wangen en de rest van zijn kop
  zijn huid de speklaag voor bakspek en speklapjes,kaantjes
  Het ribbenkast (spareribs) vroeger afval , nu zijn er gekken die daar duur voor willen betalen.
  zijn botten voor lijm , Dag varken helemaal op

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline