Het voormalige Joodse Weeshuis aan de Roodenburgerstraat. (Foto: Frans Hoek Fotografie).

Onthulling plaquette namen omgekomen inwoners Joods Weeshuis

Volgende week vrijdag wordt voor de vijfde keer herdacht dat het Joods weeshuis aan de Roodenburgerstraat in 1943 is ontruimd. Vorig jaar werd het monument Bagage onthuld. Dit jaar wordt als sluitstuk van de inrichting van de herdenkingsruimte in het voormalige weeshuis een plaquette onthuld met de namen van de omgekomen inwoners.

De bijeenkomst begint om 15.00 uur met een ontvangst door Thomas van Duin, voorzitter van de wijkvereniging van de Professoren- en Burgemeesterswijk. Om 15.15 uur is er een kranslegging door leerlingen van het Bonaventura College en het Erasmus College uit Zoetermeer. Vanaf 15.25 uur lezen de leerlingen de namen van de afgevoerde mensen voor, en schrijven ze met krijt op de stoep. Na een woord van een vertegenwoordiger van de Joodse Gemeenschap om 15.45 uur, leggen de leerlingen om 15.55 uur herinneringssteentjes.

De daadwerkelijke onthulling van de plaquette vindt plaats om 16.05 uur. Deze plechtige taak wordt uitgevoerd door Johanna van der Kroft, de dochter van een joodse wees die ter nauwer nood kon worden gered. Belangstellenden zijn welkom. De herdenkingsruimte is het hele jaar door geopend.

Tot vrijdag 25 maart is er in de apotheek in het voormalige weeshuis een tentoonstelling over de correspondentie die Nathan Italie, de directeur van het weeshuis, heeft gevoerd om een van de weeshuiskinderen, Betsy Wolff, aan een G1-verklaring (halfjoodverklaring) te helpen waardoor ze op het nippertje werd gered.

Leiden Bagage


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×