IJsbrand Terpstra in gesprek met burgemeester Lenferink over de adoptie van de Leidse namen op het Holocaustmonument in Amsterdam.

Gemeente adopteert Leidse namen holocaustmonument

De gemeente Leiden adopteert circa 260 stenen in het in september opgerichte Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Op de stenen staan de namen van inwoners van Leiden die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Het gaat om Joden, Sinti en Roma. “Dat is belangrijk”, zegt burgemeester Lenferink. “Zo draag je gezamenlijk bij aan de instandhouding van het monument.”

In Leiden is in 2010 het monument ‘Bagage‘ opgericht. Het bestaat uit zes natuurstenen koffers. Ze staan onder andere bij het voormalige politiebureau in de Zonneveldstraat, waar vandaan razzia’s werden gehouden. Ook bij het Joods Weeshuis in de Roodenburgerstraat staat een koffer die herinnert aan het wegvoeren van de kinderen en de directeur. Het Leidse monument is vervaardigd door de Israëlische kunstenaar Ram Katzir. Lenferink: “Daarmee vertellen we het lokale verhaal, in Amsterdam gaat het om een nationaal gebaar.”

Leiden Maatschappij Bagage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×