Leskoffer ‘Bagage’ voor verdieping lessen Tweede Wereldoorlog

Alle Leidse basis- en VMBO-scholen hebben vorige week een leskoffer `Bagage’ ontvangen. Met behulp van deze leskoffer kunnen de lessen over de Tweede Wereldoorlog voor de bovenbouw van de basisschool en de onderbouw van het VMBO, extra worden verdiept. De leskoffers zijn een vervolg op de in maart van dit jaar onthulde stenen koffers, die ter herdenking van de vervolgde en vermoorde joodse stadgenoten op verschillende historische locaties in Leiden zijn onthuld.

Eén van die koffers staat bij het voormalig joods weeshuis aan de Roodenburgerstraat, dat in de oorlog werd ontruimd. In totaal zijn 270 Joden uit Leiden en omgeving gedeporteerd en gedood. De leskoffer `Bagage’ belicht deze gebeurtenissen aan de hand van twee kinderen uit het weeshuis, Lotte Adler en Hans Kloosterman.

De leerlingen krijgen te zien welke ingrijpende gevolgen de oorlog voor hun twee in Leiden wonende leeftijdsgenoten had. De verhaallijn in het lesmateriaal is ontwikkeld door laatstejaars Pabostudenten en bestaat uit gefingeerde dagboekfragmenten die zijn gebaseerd op onder andere brieven en krantenberichten. Op 26 november 2010 wordt de publicatie `Bagage’ gepresenteerd. Dit boekje is het laatste element van het gehele project. De leskoffer is mede mogelijk gemaakt door onder meer Stichting Internationale Herdenking Leidens Ontzet, Fonds 1818, Van der Mandele Stichting, Centraal Israelitisch Wees- en Doorgangshuis “Machseh Lajesoumiem” en de Rotaryclub Leiden

Leiden Bagage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×