De organisatie van de dodenherdenking in Leiden roept iedereen op om bij te dragen een een rustig en waardig verloop van de Stille Tocht. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Doden herdacht in Marekerk

Om 19.00 uur begint vanavond in de Marekerk de officiële dodenherdenking in Leiden. Tijdens de herdenking houdt generaal b.d. Dick Berlijn de herdenkingsrede. Ook burgemeester Lenferink en voorzitter Ton Kohlbeck van de Stichting Dodenherdenking Leiden zullen het woord voeren. Het orgel wordt bespeeld door Joop Brons. Een afvaardiging van K&G verzorgt de muzikale omlijsting. Om 19.45 uur vertrekt een stille tocht vanaf de Marekerk naar het Bevrijdingsmonument bij Molen de Valk waar om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen zal worden. Aansluitend worden daar kransen gelegd door verschillende Leidse organisaties. De muziek daar wordt verzorgd door de Brassband Warmond.

Vanmiddag om 15.00 uur wordt ook een herdenkingsplechtigheid gehouden bij het militair oorlogsmonument bij het Haagse Schouw. De organisatie daar is in handen van de Bond van Wapenbroeders, afdeling Leiden. De herdenkingstoespraak zal worden gehouden door de heer W.L. Witvliet, veteraan Meidagen 1940.

Ook is er zoals elk jaar een ceremonie bij de Naald in De Kooi. De organisatie is in handen van woningcorporatie De Sleutels. Directeur van de Sleutels, Gerda van der Berg zal de plechtigheid openen. Wethouder Roos van Gelderen en Huguette Tichler-Schlemper, vicevoorzitter Raad van Commissarissen van de Sleutels houden een toespraak. Om 17.15 uur start de Stille Tocht naar het Monument. Na de toespraken en de kranslegging worden gedichten voorgedragen door leerlingen van de OBS ‘De Viersprong’. Vervolgens worden Namen op de Naald voorgelezen en eindigt de ceremonie met de Last Post door een trompettist en twee minuten stilte.

Bij de herdenkingen worden alle burgers en militairen herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog waar ook ter wereld in het belang van het koninkrijk of tijdens vredesmissies van internationale organisaties zijn gevallen of door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen.

Leiden Dodenherdenking


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×