Het monument bij molen De Valk.

Dodenherdenkingen Leiden en omstreken

Morgen wordt er op verschillende momenten en plekken stilgestaan bij de slachtoffers van oorlog. Hieronder een overzicht van de dodenherdenkingen in Leiden en omstreken. Sleutelstad doet vanaf 15.00 uur live verslag van de herdenkingen in Leiden.

Leiden:

15.00 uur: Bij het monument aan het Haagsche Schouw. Jaap de Hoop Scheffer (voormalig secretaris van de NAVO en Minister van Staat) is de hoofdspreker. De burgemeesters van Leiden, Oegstgeest, Voorschoten en Katwijk leggen kransen bij het monument.

17.00 uur: Bij het monument de Naald in de Kooi, door woningbouwvereniging de Sleutels.

18.30 uur: Herdenkingsdienst in de Pieterskerk. Frits Spits (radiomaker en presentator) is de hoofdspreker. Na afloop is er een stille tocht naar het bevrijdingsmonument bij molen De Valk waar om 20:00 uur twee minuten stilte in acht worden genomen. Daarna zal staddichter Zoë van de Kerkhof een gedicht voordragen en is er de gelegenheid om kransen neer te leggen.

Voorschoten:

18.45 uur: Bij het oorlogsmonument aan de Koningin Julianalaan. Burgemeester Stemerdink spreekt. Kinderen van basisschol De Nuts dragen gedichten voor. Er worden kransen gelegd en er is de gelegenheid om zelf kransen te leggen.

Leiderdorp:

18.30 uur: In de Dorpskerk aan de Hoofdstraat. De burgemeester van Leiderdorp L.M. Driessen spreekt.  Na de herdenkingsbijeenkomst is er een stille tocht naar het monument op de algemene begraafplaats, daar worden twee minuten stilte in acht genomen. Er is gelegenheid om kransen en bloemen te leggen. De herdenking is met medewerking van leerlingen van basisschool De Bron en scoutinggroep Van der Does-Liethorp. Om 20:30 uur vertrekken hardlopers de FreedomRunners naar Wageningen om daar het vredesvuur te halen.

Oegstgeest:

18.00-19.00 uur: In het Dorpscentrum. De spreker is prof. dr. Herman Amersfoort (oud-hoogleraar militaire geschiedenis). Er wordt stil gestaan bij de oorlogsslachtoffers en namen van slachtoffers in Oegstgeest worden voorgelezen. Kinderen van de Montessorischool dragen een gedicht voor.

19.45 uur: Herdenking bij het oorlogsmonument in het Bos en Wijckerslooth. De spreker is prof. dr. Arif Kutsal Yeṣilkagit (hoogleraar bestuurskunde). Het ere-couloir wordt verzorgd door scoutinggroep Sagara Satrya en er zullen twee leerlingen van de Montessorischool een zelfgeschreven gedicht voordragen. Na afloop zijn mensen welkom voor een kop koffie of thee.

Zoeterwoude:

19.00 uur: In de Dorpskerk aan de Dorpsstraat. Beginnend met een stille tocht waarna bij de gedenksteen een moment van stilte is en kranslegging. Er is de gelegenheid zelf kransen en bloemen te leggen. De sprekers zijn Jan Buitendijk (4 en 5 mei comité Zoeterwoude), Fred van Trigt (Burgemeester Zoeterwoude), Linda de Deckere (leerling basisschool Bernardus) en Anja Zandbergen (achternicht van het Zoeterwoudse oorlogsslachtoffer Cornelis van Velzen).

 

Advertentie

Leiden Leiderdorp Nieuws Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude 4 mei Dodenherdenking

Meer in dossier 4 mei

Meer in dossier 4 mei


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×