(Foto's: Rob van Dullemen).

Kijk terug: Dodenherdenking Leiden 2021

De drie jaarlijkse bijeenkomsten die op 4 mei in Leiden worden gehouden, verliepen ook gisteren noodgedwongen nog zonder publiek. Wel werden de herdenking bij het militaire oorlogsmonument aan het Haagsche Schouw, bij monument De Naald in de Kooi en bij het bevrijdingsbeeld bij Molen de Valk uitgezonden op Sleutelstad TV.

De verschillende onderdelen van de dodenherdenking zijn nu online terug te kijken. Komende zondagmiddag worden de drie herdenkingen, alsmede het gesprek met Donald de Marcas op tv herhaald vanaf 15.00 uur.

Herdenking bij Het Haagsche Schouw
Bij dit monument worden de 51 jonge militairen herdacht die rond het Haagsche Schouw zijn gesneuveld bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940. De burgemeesters van Leiden, Katwijk, en Voorschoten en locoburgemeester Huizing van Oegstgeest waren aanwezig en legden elk een krans. Dat deed ook het bestuur van de Stichting Dodenherdenking Leiden.

Ingrid Schohaus las samen met Tim van Aelst de namen van de gevallenen voor, zangeres Emma Brown zong het Wilhelmus en het het blazen van de taptoe werd twee minuten stilte, in acht genomen, gevolgd door muziek van Hans Dubbelaar op de doedelzak. De live tv-registratie bij het Haagsche Schouw werd vooraf gegaan door een vooraf opgenomen programma vanuit de Pieterskerk met een welkomstwoord door voorzitter Ton Kohlbeck van de Stichting Dodenherdenking Leiden, een gedicht door Rens Heruer en een herdenkingstoespraak door minister van defensie Ank Bijleveld.

Herdenking bij monument De Naald in de Kooi
In de Kooi verzorgt woningbouwcorporatie De Sleutels elk jaar de herdenking van de slachtoffers die vielen in de Leidse wijk de Kooi. Directeur-bestuurder Gerda van den Berg van De Sleutels hield een toespraak, evenals locoburgemeester Yvonne van Delft. Daarna blies Daniël Sonneveld Thomas van Jong K&G de taptoe en volgden twee minuten stilte.

Na de toespraken en het voorlezen van de namen van de 13 slachtoffers op de plaquette bij het monument werden er verschillende kransen gelegd. Namens De Sleutels, de gemeente Leiden, de Stichting Dodenherdenking Leiden en ook door enkele vertegenwoordigers van de wijkbewoners.

Herdenking bij het bevrijdingsmonument
De centrale Leidse dodenherdenking vond ook nu weer plaats bij het Bevrijdingsmonument bij Molen de Valk. Daar waren geen toespraken. Wel een gedicht door stadsdichter Marianne van Velzen en zang van sopraan Emma Brown.

Het programma-onderdeel dat normaal gesproken in de Pieterskerk plaatsvindt, werd net als in 2020 van te voren opgenomen. De herdenkingsrede werd uitgesproken door schrijfster/actrice Debby Petter en haar echtgenoot Youp van ’t Hek. Ook burgemeester Lenferink hield een toespraak vanuit de kerk.

Tekst loopt door onder het gedicht.

Even voor 19.00 uur werd op Sleutelstad TV live overgeschakeld naar het Bevrijdingsmonument. Daar werd de taptoe geblazen waarna twee minuten stilte volgden. Er werden aansluitend kransen gelegd door burgemeester Lenferink namens het gemeentebestuur en namens de gemeenteraad door plaatsvervangend voorzitter Walter van Peijpe van de gemeenteraad. De derde krans werd gelegd door het bestuur van de Stichting Dodenherdenking Leiden.

Na afloop van de bijeenkomst en ook vandaag kan iedereen die dat wil zelf ook nog bloemen of een krans neerleggen.

Onderdeel van de televisie-uitzending rond Dodenherdenking was ook een gesprek met Donald de Marcas door Cees Meijer van de werkgroep ‘De Stem van Leiden’ van de Historische Vereniging Oud Leiden. Die werkgroep doet aan oral history en legt verhalen van stadsgenoten vast. Het verhaal van De Marcas over zijn herinneringen als Joods onderduikkind paste naadloos bij 4 mei.

 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Dodenherdenking


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×