Milieudienst legt forse boetes op tijdens koninginnedag

33

Niet Armin van Buuren maar het organiserende City Moves kreeg op Koninginnedag in Leiden een boete opgelegd van 2000 euro. Datzelfde lot onderging City Hall dat bij het Stadhuisplein buitenmuziek had geregeld.

Volgens een woordvoerder van de Milieudienst West-Holland ging het bij City Moves op de Garenmarkt niet om een overtreding tijdens het optreden van Armin van Buuren, maar stond de muziek bij één van de andere dj’s te hard. Vervolgens werd een dwangsom opgelegd van 2000 euro. Doordat bij een volgende meting opnieuw werd geconstateerd dat er teveel decibellen werden geproduceerd, is die dwangsom verbeurd. Dat betekent dat het organiserende Alda Events wel degelijk moet betalen.

Delen

33 reacties

 1. Soms schaam ik mij dat ik Leidenaar ben en dit is z’n moment.

  Laten zij van de milieudienst eens ’s nacht gaan meten als er aan het spoor wordt gewerkt!
  Maar neen dan slapen de jongens en meisjes van de milieudienst.

  Maar men moet dus in Leiden niet gaan piepen als Armin van Buuren er volgend jaar geen zin meer in heeft.

  Reken maar dat de milieudienst van die boete nieuwe automatische meters gaat aanschaffen.

  Dit twordt "leuk" (niet dus) als het glazenhuis naar Leiden komt.
  In plaats van geld voor het goede doel moet men straks geld op halen voor de milieudienst.

  Leiden stad van ondekkingen en verbazingen

 2. pietpartdeux op

  Ik kan het je nog veel sterker vertellen , bij mij buiten het cafe werd ook te harde muziek geconstateerd , ik kreeg na een waarschuwing een boete van de milleudienst van 2500 en van de politie van 2000 en dat voor een klein cafe met max 50 gasten . Dat staat dus in geen verhouding met de 2000 die armin moet betalen met 6000 man . Maar het is precies zoals je zegt je moet niet verbaasd zijn als hij volgend jaar niet komt . Ik houd ook mn hart vast straks met de 3 oktoberfeesten .

 3. Doet me denken aan die HBS`er in de jaren 50.
  Hij had een klein handradiootje aan op de Hoge Rijndijk vlak voor de HBS en kreeg een bekeuring van een verkeersagent die toevallig langs fietste.
  Tijden veranderen.

 4. hi pietpartdeux, ik kan me voorstellen dat je een boete krijgt als je een waarschuwing negeert, maar niet 2 boetes van 2 verschillende autoriteiten voor dezelfde overtreding !?

 5. Lets get Loud op

  Ik vermoed dat onze Burgemeester al ver van te voren op het terrein aanwezig was. Dus heeft hij zelf kunnen constateren of het geluidsniveau daadwerkelijk over de top was.
  Een betere controleur kan je in dit geval niet hebben.
  Ben het overigens eens met de geplaatste reacties, misschien is het eens het proberen waard om op 3 okt. in heel Leiden geen muziek te produceren, dus ook geen muziekkorpsen tijdens taptoe, optocht en muziek op de Kermis. Kijken wat die kruikenzeikers dan te melden hebben.

 6. Armin van Buuren heeft gisteravond getiwtterd dat hij niets weet deze boete en dat journalisten eerst hun bronnen moeten checken voordat ze iets schrijven.

  "Even voor alle duidelijkheid: ik heb dus helemaal GEEN boete gehad voor geluidsoverlast. #checkjebronnenvoorjeietspost http://bit.ly/mjTA8f"

 7. Vreemd dat de Milieudienst publiekelijk bekend maakt wie een boete krijgt. Hoezo privacy? En was de Milieudienst daar omdat er werd geklaagd over het geluid?
  Kan me ook niet voorstellen dat Van Buuren info rondtwittert die niet klopt. Mogelijk ligt de bekeuring pas morgen op z’n deurmat. Leuk om uit de media te vernemen dat je een torenhoge boete hebt gekregen.
  Het blijft m.i. schandalig vanuit privacy-overwegingen dat publiekelijk bekend wordt gemaakt wie er is beboet en wat daarvan de hoogte is.

 8. Misschien uit protest op 2 oktober een stille optocht? Overigens, geluidshinder kan ontieglijk vervelend zijn. Ik woon niet ver van een horecagelegenheid (die er een jaar of drie geleden kwam, dus ik ben niet zo’n klager die naast een bestaand café of boerderij komt te wonen en dan gaat lopen zeiken over stamgasten en koeien), waar met enige regelmaat dankzij de ontheffingen echt tering irritant lawaai wordt gemaakt. 30 mensen dansen, 200 mensen zitten zich in de herrie te verbijten bij zo’n discofeestje.
  Heb overigens eerder meegemaakt bij een door mij georgniseerd openlucht concert in DH, dat er een overschrijding (dus boete) werd geconstaterd van 1 dB (!!!!!!). De redding was dat de gemeten geluidswaardes incl. omgevingsgeluiden waren, w.o. politiemotoren en overwaaiend geluid van een podium elders in die stad op minder dan 100 meter afstand.

 9. geluidnormen zijn er om voor elkaar een beetje leefbaar te houden: voor de bezoekers zodat gehoorschade binnen de perken blijft en voor de omwonenden.
  volstrekt terecht dat er gehandhaafd wordt op de normen. en die normen zijn in Leiden al behoorlijk ruim. afgelopen weekend was ik in Haarlem en de kermis daar was toch echt een stuk stiller dan in Leiden. we hebben hier niets te klagen

 10. Jan-Jaap de Haan op

  Eric en Chris,

  Deze overtreding worden inderdaad niet actief bekend gemaakt. De informatie is echter niet geheim en is door het Leidsch Dagblad opgevraagd.

  De boete is opgelegd aan de organisator, Alda events, waarvan Armin geen eigenaar of aandeelhouder is. Het betrof een boete bij een tweede overtreding, na een waarschuwing bij een eerste overtreding.
  Beide overtredingen werden vastgesteld (ruim) na de set van Armin, toen hij de stad al uit was. Hij is dus noch als DJ, noch als organisator hiervoor verantwoordelijk. Ik vind de kop boven dit artikel (en de eerste zinnen) dan ook flauw en niet juist.

  Er is voor de vaststelling op meerdere momenten en punten gemeten, waarbij overschrijdingen tot zelfs 8 dB zijn gemeten. Voor het evenement CityMoves geldt overigens de hoogste geluidsnorm die Leiden kent, nl. 90 dB gevelbelasting. Deze norm wordt door meerdere steden gebruikt voor bijzondere festivals, als uitzondering op de meer reguliere geluidsnorm van 85 dB die in verschillende grote steden gebruikelijk is voor evenementen.

 11. Altijd verhelderend om de feiten te krijgen. Dank aan wethouder De Haan!

  Begrijp echt helemaal niets van mensen die vinden dat je afspraken en regels zonder meer opzij mag schuiven. Begrijp overigens ook niet dat de automatische dB reductor faalde/uit is gezet/niet aanwezig was.

 12. mv17591@gmail.com op

  Wat een stomme actie! Dat wordt leuk aan het eind van het jaar met het Glazen Huis, de buiten optredens met grote namen kunnen geskipt worden met dit beleid, laat ze zich druk maken om buren geluidsoverlast, hangjongeren met een hoop herrie en dronken lui die zich te buiten gaan in de parken van Leiden. Natuurlijk leven we in Nederland waar alles dat leuk is de nek omgedraaid moet worden, bah!!! Trots dat wij zo’n ster in Leiden hebben, in plaats van een boete aan een man die de wereld al in zijn zak heeft. Kleinzielig!

 13. Iedereen moet zich aan de wet houden en naleving van wet- en regelgeving moet vanzelfsprekend worden gehandhaafd. Wetten en verordeningen komen langs democratische weg tot stand. Ze gelden zonder aansziens des persoons, ook voor popsterren, ontvangers van lintjes en populaire volkshelden. Iedereen die ze overtreedt kan dus met handhaving en sancties bij overtredingen te maken krijgen. Niets bijzonders, niet zeuren en de boete betalen of in beroep gaan. Er zijn echter altijd mensen die vinden dat de regels niet voor hen gelden wanneer die hun belangen of pleziertjes in de weg zitten. Zij hebben wat meer scholing nodig, of een harde hand.

 14. Chris de Waard op

  Nog even eeen reactie ter rectificatie van mijn kant:

  Ik heb de titel van bovenstaand artikel aangepast en ook de eerste zin, waaruit bleek dat Armin van Buuren (of zijn bedrijf) een boete heeft gehad. Het blijkt dat ik er ten onrechte van uit ging dat Armin (mede)organisator is van het evenement, maar alleen was ingehuurd voor het optreden.

 15. Jacqueline Mos op

  Helemaal terecht dat de organisatie die dit evenement organiseerde een boete krijgt! Pluim voor de gemeente en de milieudienst dat ze handhaven op de gestelde regels. Vreemd dat mensen vrijwillig gehoorschade willen oplopen bij dit soort evenementen. Vreemd dat organisatoren hun personeel blootstellen aan dit soort volumes muziek. Vreemd dat mensen nu zo reageren als het Armin van Buuren betreft die een boete krijgt. Mag je als bekende Nederlander ook te hard rijden bijvoorbeeld of met alcohol op achter het stuur??
  In de dicht bebouwde en dichtbevolkte binnenstad van Leiden wonen veel mensen. De binnenstad heeft veelal historische bebouwing (soms met enkel glas) en heeft weinig grote pleinen die geschikt zijn voor grote evenementen met veel geluidvolume. De bewoners in de binnenstad en ook de bebouwing werden de afgelopen jaren steeds meer belast door evenementen waarbij de muziek qua volume steeds meer werd opgeschroefd. De bewoners van de binnenstad zijn zeker niet tegen evenementen; zij waarderen evenementen en de sociaal/culturele functie die de binnenstad heeft. Het kan echter qua geluidvolume ook een stuk minder en dan is het voor de bezoekers van deze evenementen nog steeds een geslaagd feest. De maximale hoeveelheid dB’s die door de gemeente in de Leidse binnenstad wordt gehanteerd/getolereerd overstijgt die van vele andere (vergelijkbare) steden. Het kan dus best iets minder. Horeca ondernemers en evenementen organisatoren die klagen dat het zo moeilijk is om je aan de maximale gestelde volumes te houden, klagen zeer onterecht. Ze moeten gewoon de hele boel wat zachter zetten zodat ze er niet overheen gaan en nogmaals met minder volume is het nog steeds heel geslaagd en gezellig dus dreigen om dan maar niets meer te doen is totale onzin.
  Als we het met elkaar een beetje leefbaar houden in de stad en ook denken aan welke gehoorschade je eigenlijk oploopt bij hogere geluidvolumes kunnen we met z’n allen misschien zelfs langer hiervan genieten.
  Verder zijn bepaalde lokaties in de binnenstad waarschijnlijk te kleinschalig voor evenementen waarop heel veel publiek af komt; zoals Armin van Buuren op de Garenmarkt. Waarom wordt er niet een geschiktere lokatie gezocht in Leiden of net aan de rand van? Beter voor aantal geinteresseerden want dan kunnen er meer mensen naartoe, beter voor de veiligheid en beter voor de overlast die de binnenstad ondervind van de toegenomen hoeveelheid evenementen met te luide muziek!.

 16. pietpartdeux op

  Is het nu echt zo moeilijk om tijdens koninginnendag,de lakenfeesten en tijdens de 3 oktoberfeesten eens een oogje dicht te knijpen . Het gaat hier om het plezier van een heleboel mensen , en die staan toch niet het hele jaar bloot aan teveel decibel dus met die gehoorschade valt het best wel mee. Als de millieudienst bij de taptoe gaat staan krijgen alle fanfares een bekeuring , en is het gelijk de laatste keer dat ze meelopen . Mensen als je in het hart van de stad wil wonen klaag dan niet als je het hart hoort kloppen ( speciaal voor piet pekelharing ) 🙂

 17. NeeltjeXXIV op

  Waarom moet het in Leiden altijd harder dan hard? Was afgelopen weekend in Haarlem, waar de kermis twee weken (!) op de Grote Markt (!) staat. Beschaafd geluidsniveau, gewoon gezellig. Als je in Leiden op 3 oktober uit het station komt denk je dat je in een oorlogsgebied beland bent.
  Ik heb ook een aantal jaar vlak achter het Schuttersveld gewoond. Rond 3 oktober was het binnen, met ramen en deuren dicht, nog steeds nauwelijks te harden. En gedwongen een midweekje weg kan (financieel en organisatorisch) ook echt niet elk jaar.
  Ik gun iedereen zijn pleziertje, en als er feest is, is er geluid. Maar een béétje rekening met anderen houden is toch niet te veel gevraagd?

 18. Als je oude foto’s en films ziet, zou je toch echt niet zeggen dat het tussen 1575 en 1980 altijd ongezellig was op 3 October.
  Dus feest en gezellig, heeft niets te maken met volume. Wel eens een silent disco gezien? enig toch!

  Als mensen willen genieten van een groot volume – ieder diertje zijn pleziertje -, hoeven ze dat niet te doen waar anderen verplicht worden ‘mee te genieten’.

 19. Piet Pekelharing op

  Blijkens de reacties hierboven maken sommigen zich ongerust over de taptoe. Dit lijkt mij niet direct. Ik kan mij niet voorstellen dat de geluidsnormen zo strak zijn opgesteld dat de doorkomst van één enkel muziekkorps ertoe leidt dat deze normen worden overschreden. Het wordt natuurlijk anders indien alle fanfares direct achter elkaar worden opgesteld. Gelukkig zorgt de Taptoecommissie er al jaren voor dat er flink wat ruimte (opgevuld met majorettes, atletiekverenigingen e.d.) tussen de verschillende muziekgroepen zit. Hierdoor zijn de verschillende muziekstijlen tenminste ook nog van elkaar te onderscheiden.

  En de muziekevenementen met versterkers moeten zich gewoon aan het maximumvolume houden. Kennelijk is de verleiding de grenzen op te zoeken erg groot, net zoals velen achter het stuurwiel van hun auto erg geneigd zijn net iets sneller te rijden dan de maximumsnelheid aangeeft. Maar wet is nu eenmaal wet en die geldt voor iedereen, zoals FvdM en Jacqueline Mos hierboven al stellen. En waarom denkt men eigenlijk dat een feest alleen gezellig is als de muziek zo luid als mogelijk is?

  Daarnaast blijf ik van mening dat de verjaardag van een niet-democratisch gekozen staatshoofd sowieso niet gevierd dient te worden en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden hersteld dient te worden.

 20. Leiden is nu jammergenoeg definitief veranderd in een gereformeerd yuppendorp. Hoe erg kan je als stad in 20 jaar veranderen qua bevolking en dan heb ik het niet over buitenlanders. De zeikende yuppen hebben het centrale gedeelte van onze eeuwenoude stad ingenomen, en zijn nu bezig met een opmars buiten de singels, waar ze hun bekrompen levenswijze op iedereen verder willen opdringen (groenoord zuid). En het lukt ze nog ook, omdat ze invloed in de gemeentelijke politiek hebben en zeer goed op de hoogte zijn van de regeltjes en gang van zaken in deze kringen. Amsterdam loopt hier bij ons een aantal jaartjes op voor, maar wij blijven niet gevrijwaard van deze kakkers die in de romantische oude stad met haar grachten willen wonen, maar die het wel zo stil als een hutje op de hei willen hebben. Protesteren dan wel procederen tegen coffeeshops, cafe’s, feesten, dronkenlappen, vrijplaatsen, stappers, discotheken en wat een normaal centrum van een stad nog meer heeft. Het centrum is -de naam zegt het al- de centrale plaats waar heel leiden en regio samenkomt, als je daar gaat wonen heb je nou eenmaal bepaalde dingen die je kan verwachten. Wel de baten en niet de lasten.

 21. NeeltjeXXV op

  Sorry, maar er zijn al meer dan genoeg lasten in de binnenstad van bv 3 oktober, marathon, lakenfeesten etc. De binnenstad is dan onbereikbaar, rotzooi, herrie. Allemaal prima, dat hoort er inderdaad allemaal bij. Maar moet ik dan ook nog accepteren dat die herrie ongelimiteerd zou moeten zijn? Ik WOON hier toevallig, dus ga me niet vertellen dat ik mijn mond dicht moet houden over hoe het er hier in de binnenstad aan toe gaat, en dat iedereen hier zomaar ongeremd uit zijn dak moet kunnen gaan. Wie dat wil, doet dat maar in zijn eigen achtertuin. Zullen we eens kijken hoelang de buren dat leuk vinden.

 22. pietpartdeux op

  Lees het leids dagblad maar van vandaag ,dan kunnen jullie klagers lezen waar we met dat geklaag naar toe gaan bedankt alvast .

 23. Piet Pekelharing op

  En toch ben ik het heel erg met de reactie van FvdM hierboven eens. Het zou een mooie boel worden als iedereen zelf maar kon uitmaken welke wetten wel en welke niet voor hem of haar van toepassing zijn.

  En trouwens met een beetje minder volume kan een feest ook nog heel erg gezellig zijn.

 24. pietpartdeux op

  Een poging om piet pekelharing het een en ander duidelijk te maken ( met de beste bedoelingen )de millieudienst meet met 2 maten want waarom krijgt een klein cafeetje met max 50 klanten een hogere boete als een evenement met 6000 bezoekers of in het geval van cityhal met 2500 bezoekers ?????????? . Afgezien daarvan een hercontrole om 0.235 uur ( het drukste moment van de week ) gedurende 5 minuten is niet eerlijk je kan ook op een ander tijdstip controleren , maar als je iemand echt wil pakken doe je het op dat moment natuurlijk,dit even terzijde . Piet er is geen een kroegbaas die zelf over een db meter beschikt dus gaan ze ervan uit dat de muziek binnen de grenzen klinkt ( 4 db te hard is door niemand in te schatten ook al krijg je een waarschuwing je denkt ik zet alles zachter maar dan pakken ze je nog op een moment dat je de deur open doet en mensen naar buiten laat . Want deze millieumaffia moet zichzelf bedruipen en bestaat alleen maar door de boete,s die ze uitschrijven , de kans dat de leidse feesten niet meer doorgaan is daarom levensgroot . Stel je eens voor dat ze gaan meten met de taptoe , dan lopen er volgend jaar echt geen fanfares meer mee .met vr groet pietpartdeux

 25. Piet Pekelharing op

  @Pietpartdeux, Ik ben het grotendeels met u eens. Ik wil er zelfs nog een andere praktisch probleem bij het vaststellen van de hoogte van de boete aan toevoegen. Stel dat men zoals u voorstelt de hoogte van de boetes afhankelijk maakt van het aantal bezoekers. Moet men dan het publiek dat op straat staat mee te luisteren meetellen? Dit lijkt vergezocht. Maar bij de grote stadsfeesten (Koninginnedag en 2 / 3 oktober) staar er heel wat publiek op en rond de terrassen. En het publiek bij een evenement op de Garenmarkt is helemaal moeilijk te tellen. Er gaan steeds bezoekers weg en komen weer anderen bij. Om praktische redenen gaat mijn voorkeur ernaar uit om de hoogte afhankelijk te maken van de (binnen)oppervlakte van de kroeg en de oppervlakte van het terras (voor de Garenmarkt gaat het dan om het oppervlak tot aan de straat).

  Misschien is het maximumvolume zoals nu is opgenomen in het evenementenbeleid inderdaad aan de lage kant. Maar het is natuurlijk wel de Gemeenteraad die dit bepaalt. En zolang dit niet gewijzigd is, moeten we ons er wel met zijn allen aan houden. Net zo goed als dat iedereen zich aan de maximumsnelheid moet houden en belasting moet betalen (behalve dan natuurlijk die hoedjesmevrouw, wiens verjaardag we alhoewel zij reeds 3 maanden eerder jarig was op het onderhavige feest vieren).

  Tot zover ik weet is op Koninginnedag en 2/3 oktober een hoger volume toegestaan dan op andere dagen. Dit lijkt mij correct. Het zijn immers de belangrijkste stadsfeesten.

  Een feest kan m.i. ook gezellig zijn met een iets lager geluidsvolume van de muziek. Of denkt men dat het publiek een kroeg uitzoekt op het geluid? In dat geval ontstaat er een soort wedloop tussen de verschillende kroegen wie het verstdragende geluid kan voortbrengen.

  Ik verwacht overigens geen problemen met de taptoe. Zoals ik in een eerdere reactie schetste kan ik mij niet voorstellen dat men de maxima zo laag heeft ingesteld dat de muziekkorpsen (op grote afstand van elkaar) een probleem zouden vormen. Mocht dit wel het geval zijn, dan hoop ik toch echt dat de regelgeving zo snel mogelijk wordt aangepast.

 26. ja neeltje, tenzij je al 50 jaar in de binnenstad woont, anders moet je je mond gewoon houden of opzouten naar een buitenwijk of dorp.

 27. Piet Pekelharing op

  Correctie: "die hoedjesmevrouw, wiens verjaardag we <….> vieren" moet zijn: ""die hoedjesmevrouw, wier verjaardag we <….> vieren".

  en met ”staar er heel wat publiek” bedoel ik ”staat er heel wat publiek”.

 28. Frans Feestneus op

  Wat is zo feestelijk aan evenementen met zo veel lawaai dat gesprekken er niet gevoerd kunnen worden? Zijn dergelijke evenementen misschien bedoeld voor autisten, of voor verlegen of schuwe mensen die geen gesprek durven aan te knopen of voor mensen met een woordenschat van circa tien woorden [waarvan negen tot de schuttingtaal behoren] die helemaal niets te melden hebben?

 29. @Jan-Jaap de Haan: dank voor de toelichting, ik ben het er 100% mee eens
  @klagers: jongens, een boete wordt gebaseerd op grond van de geconstateerde overtreding. Als een buschauffeur 5KM te hard rijdt, en een motorrijder 100KM te hard, krijgt de motorrijder een terecht hogere bekeuring, ook al is hij maar in zijn eentje, en zitten er in die bus 48 mensen. Maar wat een geklaag! In Leiden zijn de geluidsnormen inderdaad vrij ruim, de toegestane gevelbelasting is hier hoger dan in een stad als Den Haag voor grootschalige evenementen als Parkpop als maximum geldt! Als je dan zo stom bent om er overheen te gaan, moet je niet klagen. Dat heeft niets met Calvinistisch of gereformeerd of burgertruttig te maken, maar met gezond verstand en respect voor je woonomgeving.
  Overigens een beetje zielig dat de ene Piet min of meer oproept tot een nog hogere boete voor de overtreder, want hij is klein en het dansfeest is zóóó groot. Lekker collegiaal. Dus als je een rode kaart krijgt voor een zware overtreding op amateurniveau, moet die lichter worden bestraft dan een mogelijk lichtere overtreding op profniveau in een vol stadion? Wat een onzin, Piet!

  Zo moeilijk is het niet om binnen de grenzen te blijven, kijk naar QBus waar een begrenzer zit, en exact van seconde tot seconde de geluidsproductie wordt gecontroleerd. Elk professioneel dance-event beschikt over dergelijke begrenzers, en bij professionele evenementen gaan medewerkers zelf buiten meten wat de stand van zaken is, en geven dat zo om het half uur door, zodat stagemanagers direct actie kunnen ondernemen.
  Overigens wordt een boete vrijwel nooit direct uitgeschreven, maar krijg je meestal eerst een waarschuwing.

  De Pieten vergeten dat waar vroeger vaak akoestisch live werd gespeeld, er de laatste jaren een enorme explosie aan geluid heeft plaatsgevonden. Gitaarversterkers van o.a. the Rolling Stones waren in de jaren zestig bijvoorbeeld 8 w, tegenwoordig heeft een beetje buurtcafé al minimaal Jamo-boxen van 120 watt staan, die worden gevoed door versterkers die continu 4 x 120 w of zwaarder kunnen, waarmee vaak knalhard wordt geblazen; van karaoke tot allerhande duo’s en trio’s. Ook als je minder lang dan 50 jaar in de binnenstad woont, heb je alle recht om daarover je beklag te doen. Het meest irritante is vaak het nonchelant omspringen met deuren en ramen: als je die openhoudt, vraagt een café om problemen met de buurt. Ook al woon je pas 50 minuten in de stad; als dit zich voordoet, mag je er gerust wat van zeggen.

  In de vergunningen gaat het om gevelbelasting: het meetapparaat wordt dus niet voor een box gehouden, maar soms op wel tientallen meters afstand bij de dichtstbijzijnde woningen. Als je dan inderdaad plus 8dB te hoog zit, zit je echt veel te hoog. Het heeft weinig zin om daarover te discussiëren, want de Milieudienst en de wethouder hebben groot gelijk. Bij zulke geluidsbelastingen loopt de gezondheid van omwonenden (maar ook van het publiek!) ook aantoonbaar schade op, afhankelijk van de positie waarop je je bevindt, kan die schade al binnen een paar minuten blootstelling bij dergelijke volumes onherroepelijk zijn.

 30. pietpartdeux op

  @eric ten eerste roep ik niet op tot hogere boetes voor colega,s maar je moet toch met mij eens zijn dat een evenement met 2500 of 6000 bezoekers een bekeuring van 2000 sneller terug kan verdienen dan een klein cafe. Als 2e heb ik toendertijd dubbel glas in mijn cafe laten aanbrengen nadat ik een akoestisch onderzoek heb laten uitvoeren ,toen ik dus dacht dat alles in orde was werd er gedurende 5 min op het drukste moment vd week (zaterdag 02.35 uur) gemeten dus ook al had ik een db meter gehad en elk half uur gemeten was ik sowieso de l….l geweest. M.a.w. als ze je willen pakken dan pakken ze je . Ook ben je mischien niet bekend met het feit dat bovenop de bekeuring van de millieumaffia nog een bekeuring van de politie komt in mijn geval 2000 euro. Dit hele akkefietje heeft mij i.i.g. 8000 euro gekost boete 1 was 2500 euro boete 2 was 2000 euro akoestisch onderzoek 1500 ex btw en dubbelglas met logo bedrukking 1750 ex je begrijpt dat dit voor een klein cafe een hele grote uitgave is, terwijl je nog steeds overgeleverd bent aan de willekeur van wanneer meten ze ? P.S. de bekeuring kwam nadat ik dubbelglas had laten aanbrengen en een akoestisch onderzoek had laten doen dus van enige onwil was geen sprake. En het is ook zeker niet de bedoeling om collega,s een hogere boete aan te smeren ik vind het ook wel een goed idee van de collega,s om gewoon eens een jaar niets te organiseren want het kost allemaal teveel en als je dan nog wat overhoud kan je dat aan bekeuringen betalen zelf organiseer ik al 5 jaar niets meer met al die regeltjes en vergunningen ze vinden altijd wel wat .

 31. Piet Pekelharing op

  Heer vtg, ik weet niet wie u zoal bedoeld met ‘de Pieten’, maar ik heb zeker niet gepleit om onbeperkt herrie te mogen maken. Zie mijn opmerkingen in verschillende reacties hierboven:

  "En de muziekevenementen met versterkers moeten zich gewoon aan het maximumvolume houden. <…> En waarom denkt men eigenlijk dat een feest alleen gezellig is als de muziek zo luid als mogelijk is?"

  "En trouwens met een beetje minder volume kan een feest ook nog heel erg gezellig zijn."

  "Een feest kan m.i. ook gezellig zijn met een iets lager geluidsvolume van de muziek."

  De heer F. Feestneus heeft het beter verwoord. Hij geeft kort en krachtig weer hoe hij over luide muziek denkt. Wat mij betreft mag het allemaal een stuk minder (qua volume) dan tegenwoordig gebruikelijk is. Maar het mag er niet toe leiden dat kleine of grote café’s en masse failliet gaan, want daar heeft niemand wat aan.

 32. Piet Pekelharing op

  @PietPartDeux, als ik u was zou ik bezwaar aantekenen tegen die boetes. Vraag ook het ijkingsrapport van de meetapparatuur op. Mogelijk is deze niet tijdig geijkt. Indien dit het geval blijkt te zijn, kunt u in uw bezwaar verwijzen naar eerdere zaken inzake snelheidsovertredingen. In deze zaken gaf het feit dat de meetapparatuur niet tijdig geijkt was aanleiding tot nietigverklaring van de boete.

  Ook kunt u vragen om matiging van de boete daar het bedrag erg hoog is voor een klein café en u reeds grote bedragen heeft geïnvesteerd in geluidswerende maatregelen. Met het laatste heeft u ook u goede wil aangetoond.

  Misschien kunt u ook bezwaar maken, omdat u van twee verschillende instanties boetes voor dezelfde overtreding heeft ontvangen. Of u met dit bezwaar kans maakt, kan ik niet voorspellen. Ik weet niet of er eerder vergelijkbare zaken zijn geweest. Misschien schrijft u wel rechtsgeschiedenis hiermee.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline